ACNEWS

Lázadnak a magyar színészek, gyalázat, hogy fillérekért dolgoznak

CSernák János szerint sértő, hogy mennyire kevés pénzt fizetnek a szinkronért Fotó: Csernák János Facebook
CSernák János szerint sértő, hogy mennyire kevés pénzt fizetnek a szinkronért Fotó: Csernák János Facebook
Csernák János bombát dobott a hazai állóvízbe, amikor elárulta, miért utasított vissza egy munkát a szinkronban.
Hirdetés
Ad image

Csernák a Facebook posztjában dühösen fakadt ki a jelenlegi gyakorlat ellen. Azért nem ő fogja szinkronizálni Liam Neesont a következő filmjében, mert filléreket akartak fizetni a munkájáért. „Azért azt tisztázzuk, hogy egy A-ligás világsztár filmjének szinkronjáért – közel 100 tekercsről beszélünk, számomra egy vásárlás, adott esetben 2 tank benzin összegét, 40 valahány ezer forintot felajánlani, amiből még lejön az adó, és a benzinköltség, mindenki tudja, hogy vidéken lakom – úgy GYALÁZAT, ahogy van, egyenesen SÉRTÉS – dühöngött a színész. Szerinte „névtelen, arctalan senkik döntenek évtizedek munkáját, a nézők igényeit, szimpátiáját leszarva! Pár ezer forintos megtakarítás miatt”.

Várkonyi András szintén évtizedek óta szinkronizál. Ő a Blikknek panaszkodott arról, hogy valóban nem rózsás a helyzet a szinkronban. Kijelentette: „Ha nem lenne a színház és a tanítás, akkor én sem tudnék megélni a szinkronszínészetből.”

„Az igazság az, hogy Magyarországon évtizedekkel el vannak maradva a szinkronos fizetések – magyarázta a lapnak Várkonyi András. – Valamelyest javult a helyzet, de a mai gázsik reálértéke rosszabb, mint a harminc-negyven évvel ezelőttieké. Régen 80-100-150 forintból be lehetett vásárolni, meg lehetett tankolni, a mai fizetések siralmasabbak. Bizony mostohagyerek a szinkronszínészet a mi pályánkon. Több kategória létezik: dvd-s filmek, kiemelt mozifilmek, de a tekercs hossza is szubjektív, mert amikor egy szakember szétszedi a filmet, ő határozza meg, hol van annak a tekercsnek az eleje és a vége. Ha bőkezűbben dolgozik, többet kap a színész, ha sok kiállás van benne, akkor kevesebbet. Az ember mindig reménykedik, hogy jobban megfizetik.”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés