ACNEWS

Lebukott a Red Bull: Verstappenék csalhattak az F1-es autóval

Fotó: Red Bull
Fotó: Red Bull
Az FIA közölte, hogy az egyik csapat a szabályok ellenére módosíthatta a futómű magasságát az időmérők és a versenyek között.
Hirdetés
Ad image

A gyanú szerint a pilótafülkéből elérhető alkatrész beállításainak módosításával az időmérő edzés és a futam között megváltoztathatták a versenyautó magasságát. Ami a szabályok értelmében tilos. A Red Bull csalására nincs konkrét bizonyíték, de a vörös bikás csapat elismerte, létezik ilyen trükkös eszközük, amely a versenyautó magasságállítására szolgál. Hangsúlyozták, hogy az nem használható az RB20-as versenygép összeszerelt állapotában. Felmerül a kérdés: akkor mi a búbánatért volt ez a kütyü beszerelve az autójukba?

Max Verstappen azt hangsúlyozta a sajtónapon, hogy ez az eszköz nem arra szolgált, mint amit a riválisok és az FIA belelátott – idézte a formula.hu. „Egyszerűen könnyebb volt így elvégezni a beállításokat az autó szétszerelt állapotában. De ha egyszer az egész autó összeállt, nem lehet hozzányúlni. Szóval számunkra ez nem változik….mikor olvastam, arra gondoltam, hogy más csapatok csinálják ezt, aztán rájöttem, hogy a mi csapatunkkal kapcsolatos. De még csak nem is említettük az eligazításon. Szóval ez csak egy könnyebb eszköz arra, hogy ezt beállítsuk.”

Az f1vilag.hu szerint a Red Bull az FIA szabályai szerint nyilvánossá tette ennek az alkatrésznek a tervezési részleteit a szövetség szerverein. A jelentések szerint az eszköz több beállítási lehetőséggel rendelkezik. Ezeket a szerelők módosíthatják, hogy befolyásolják az autó magasságát. Ez a művelet a szabadedzések során megengedett. Így az alkatrész önmagában nem sérti a szabályokat. Azonban az időmérő edzés és a verseny között tilos bármilyen változtatás. Az Amerikai Nagydíj előtt több rivális csapat is megszellőztette, hogy a Red Bull olyan eszközt használ, amivel a pilótafülkéből elérhető alkatrész beállítását módosíthatja a futómű magasságát. Ezért az FIA új eljárásokat vezetett be az austini hétvégére. Az egyik az lenne, hogy plombákkal látják el az ilyen eszközöket, hogy ne lehessen azokat módosítani.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés