ACNEWS

2024. September 07.   |   Regina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Lefejezték a mexikói drogkartellt, 5 millió dollár volt a vérdíj

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Letartóztatták a világ legerőszakosabb és leghatalmasabb kábítószer-kereskedő kartelljének vezetőjét, „El Mayo” Zambadát.
Hirdetés
Ad image

Öt millió dollár vérdíjat tűztek ki a hatóságok a mexikói drogkartell vezetője, Ismael El Mayo Zambada fejére, akit most az USA-ban letartóztattak. Zambada 21 évig volt szökésben. Az amerikai ügyészség szerint a világ egyik legerőszakosabb és leghatalmasabb kábítószer-kereskedő kartelljét vezette Mexikóban. A rendőrség közlése szerint a drogbáró a társaival épp egy chartergéppel szállt le a határ menti El Paso város magánrepülőterén. Ott adták fel magukat – írta a Bild.

De ki ez a hírhedt Zambada, akit 2019-ben azzal vádoltak, hogy megvesztegette a teljes mexikói kormányt azért, hogy szabadon és félelem nélkül élhessen? Annyi bizonyos, hogy több ezer ember halála szárad a a 76 éves, kegyetlen drogbáró lelkén. A férfi 1989-ben Joaquin „El Chapo” Guzmannal együtt alapította a drogkartellt.  El Chapo már hét éve egy szigorúan őrzött amerikai börtönben van. Viszont a fia, Joaquin most Zambadával együtt került rács mögé. Idézte az Index az amerikai igazságügyi minisztérium bejelentését.

Zambada ellen fentanil-kereskedelem és -gyártás a vád. Ennek a kábítószernek a használata a 18 és 45 év közötti amerikaiak körében a vezető halálozási ok. Hatása erősebb a heroinnál. Merrick Garland amerikai főállamügyész szerint a fentanil a leghalálosabb drogfenyegetés, amellyel országuk szembenézett. Ezért a  minisztérium addig nem nyugszik, amíg a kartell minden vezetőjét, tagját és azok társait felelősségre nem vonják.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés