ACNEWS

Lesz nemulass: megkapták a magukét a tanárok

Megvalósult a tanárok álma: megérkezett az emelt fizetés /Fotó: Pixabay
Megvalósult a tanárok álma: megérkezett az emelt fizetés /Fotó: Pixabay
A pedagógusok egy részének már pénteken elutalták a magasabb bért, míg a többiek számlájára ma reggel érkezik.
Hirdetés
Ad image

„Ez a megbecsülésnek az egyik fajtája. Azt gondolom, hogy vártuk már ezt, meg is érdemeltük régóta. És hát a megvalósulás előtt állunk, mert egyelőre láttuk a fizetési papírokat, hogy mennyi lesz a megemelkedett bér. Ez ígéretes és nagyon várom a hétfői számlámat”fogalmazott a hirado.hu-nak Kopeczky Péter. Ő csak tudja, hiszen több mint 30 éve tanít. És a világ legszebb hivatásának tartja a tanári pályát Kopeczky Péter. Testnevelő tanárként jelenleg egy pécsi gimnáziumban tanít, és mint mondja, nagyon várja már a hétfőn érkező megemelt fizetését.

Hétfőig tehát a mintegy 140 ezer köznevelésben dolgozó tanárt és óvónő számláján megjelenik az emelt fizetés. Rétvári Bence államtitkár az M1-en azt mondta: az államkincstár fogja ellenőrizni, hogy a fenntartók ezt maradéktalanul betartsák.

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Komoly béremelést kaptak a tanárok, ma mindenki számlájára megérkezett a többletpénz Fotó: Pixabay

Hajnal Gabriella a Klebelsberg Központ elnöke a Mandinernek kijelentette: A mostani emelés egy komoly lépés a tanárok és óvónők anyagi elismerésének további erősítése felé. A pályakezdők legkisebb bére gyakornokként mostantól bruttó 528 800 forint. Az I. kategóriában legkevesebb 538 ezer, a II. fokozatban 555 ezer forintot kereshetnek a tanárok és az óvónők, míg a mestertanárok fizetése 630 ezer forintról indul, a kutatótanárok bérének alsó határa pedig 750 ezer forint.” Ráadásul egyetemi diploma esetén plusz két százalék, a kormány által meghatározott hiányterületeken tanítók esetében pedig még további négy százalék a többlet. A Klebersberg Központ elnöke azt is mondta: „2016-hoz képest már most triplázásról beszélhetünk! Abban az évben 177 ezer volt a kezdő kereset, ebből lett idén csaknem 529 ezer forint.”

De máris felütötte a fejét a bérfeszültség. Sokan elégedetlenek továbbra is. A kormány ugyan átlagosan 32,2 százalékos béremelést ígért a pedagógusoknak, ám ez nem konkrétan a pedagógusbérekre, hanem a fenntartók rendelkezésére álló bértömegre vonatkozott, amit a fizetésekre fordíthatnak. Ez egyedül a legalacsonyabb, vagyis a gyakornok fokozatú pedagógusok számára tette lehetővé, hogy a tavaly novemberi bérükhöz viszonyítva 32,2 százalékos emelést kapjanak, a magasabb fokozatokba tartozóknak alacsonyabb mértékű emeléssel kellett beérniük.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés