ACNEWS

Bárki aludhat Napóleon ágyában

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Feltéve, ha sikerül megnyernie a licitet, és temérdek összeget kifizet.
Hirdetés
Ad image

Jacques Garcia francia belsőépítész és műgyűjtő olyan ember, akire nézve a „visszafogott” szó nem létezik.

Most kivételes gyűjteményének 75 darabját – életének minden évéből egyet-egyet – a párizsi Sotheby’s árverezi el. Az összegből pénzt gyűjt otthona, a normandiai Château du Champ de Bataille történelmi kastély jövőjének biztosítására.

A legtöbb darab királyi származású. Köztük két pár fotel és egy kanapé, amelyet feltehetően Marie-Antoinette fontainebleau-i török budoárjába rendeltek (egyenként 400 000-600 000 euróra becsülik). Ezen kívül egy tűzvédő és egy íróasztal, amelyet a királyné használt.

Az árverésen szerepel egy nappali ágy is, amely feltehetően Bonaparte Napóleon és Marie-Louise császárné 1810-es esküvőjére készült (becsült érték 100.000-200.000 euró).

A kalapács alá kerül egy 1,2 millió euróra becsült sèvres-i vázapár is, amelyet Alexander Hamilton vásárolt Szentpéterváron, ahol oroszországi brit nagykövetként szolgált. Valamint két szekrény, amelyek III. Vilmos király és II. Mária angol királynő tulajdonát képezték.

Garcia, aki a Versailles-i királyi palota magánszobáit és a Louvre múzeum több mint 30 termét is újjávarázsolta, 30 évvel ezelőtt vásárolta meg a Champ de Bataille kastélyt.

Garcia azt mondta, hogy senki sem fogja észrevenni a 75 hiányzó művet, ennek ellenére nem lesz könnyű megválnia tőlük.

„Nehéz döntés volt. Minden egyes tárgyat a saját pénzemből vásároltam, gyakran akkor, amikor a pénzem szűkös volt és a pénzügyek bonyolultak. De el lehet venni ezt a 75 tárgyat, és a ház ugyanaz marad a látogatók számára. Viszont kötelességem gondolni a jövőre, és mivel nincsenek közvetlen utódaim, tennem kell valamit. Ezért a pénzt valamilyen alapítványra fordítom.” – mondta a Guardiannek.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés