ACNEWS

Alkoholra gerjedő gyilkos darazsak indultak meg Európa felé

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A halálos mérget fecskendező ázsiai lódarázs, már Nagy-Britannia partjait ostromolja. Az apró gyilkosok hamarosan az egész országot ellephetik.
Hirdetés
Ad image

Miközben egyre többen félnek attól, hogy az ázsiai lódarazsak betörnek az Egyesült Királyságba, egy brit orvos elárulta, milyen szörnyű lehet a fenevad csípése. Dr. Karen Raj a közösségi oldalán magyarázta el, mi történik a testtel, ha az embert az a szerencsétlenség éri, hogy megcsípi egy ilyen potenciálisan halálos rovar.

A lódarázs – amely hatalmas, 6 mm-es fullánkkal rendelkezik – mandarotoxin nevű mérget tud befecskendezni, amely egy idegrendszerre ható neurotoxin. Ez átmeneti bénulást és a csípés körüli érzéketlenséget okozhatja: „Ez egy nekrotoxin is, ami azt jelenti, hogy sejthalált okozhat, és ha valaki allergiás a méregre, akkor halálos lehet. A csípésre allergiás emberek anafilaxiás sokkot kaphatnak, ami a szem, a száj és a torok duzzanatát eredményezheti. A csípés légzési problémákat és vérnyomásesést okozhat, ami szívmegállást válthat ki. A többszöri csípésből származó méreg veseelégtelenséget okozhat, ami végül többszervi elégtelenséghez vezethet” – figyelmeztetett a doktor, miután a darázs fajt a brit déli partoknál fedezték fel először.

A Daily Star beszámolója szerint Gurnsey és Jersey lakosait felszólították, hogy ellenőrizzék otthonaikat, kertjeiket, hajóikat és járműveiket, miután Plymouthban elfogtak egy ázsiai lódarazsat, amely képes egy egész méhcsaládot kiirtani. Az ázsiai lódarazsak rákaptak a pia ízére, ami miatt a kocsmákban vörös riadó van.

Az Egyesült Királyságban 2016 óta összesen 28 ázsiai lódarázs észlelés történt, ebből ötöt idén igazoltak. Ebbe beletartozik 14 ázsiai lódarázsfészek, amelyeket elpusztítottak.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés