ACNEWS

Nincs tovább: lesújtott Magyarországra az uniós kalapács

Orbán Viktor / Fotó: Shutterstock
Orbán Viktor / Fotó: Shutterstock
Magyarországnak egyszeri 200 millió eurós büntetést kell fizetnie az Európai Bizottság-határozat be nem tartása miatt. Aztán meg naponta...
Hirdetés
Ad image

Az Európai Bíróság arra kötelezi Magyarországot, hogy fizessen 200 millió euró átalányösszeget, és a késedelem minden egyes napjára 1 millió euró összegű kényszerítő bírságot amiatt, hogy nem teljesítette a Bíróság egyik ítéletét – áll a kúria közleményében.

A luxemburgi székhelyű uniós bíróság csütörtökön közleményben jelentette be a döntést. A bíróság szerint Magyarország „szándékosan elkerüli a közös uniós politika egészének alkalmazását”, ami „az uniós jog példátlan és rendkívül súlyos megsértését” jelenti.

„Az Európai Bíróság mai döntése értelmében Magyarországot egyszeri 200 millió + napi 1 millió euróra büntetik, amiért nem engedi be az illegális migránsokat. A döntés felháborító és elfogadhatatlan. Nem engedünk a brüsszeli bürokraták pénzügyi zsarolásának! Megvédjük a határokat és megvédjük a magyar embereket” – reagált Orbán Viktor a Facebookon.

Az Európai Bíróság már 2020 decemberében kimondta, hogy Magyarország nem tartotta be az uniós jog által előírt szabályokat. Például a nemzetközi védelem megadására és az illegálisan tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok visszaküldésére vonatkozó eljárásokra vonatkozóan.

„Mivel Magyarország még mindig nem tett eleget a 2020-as ítéletnek (kivéve a tranzitzónákat, amelyeket Magyarország még az ítélet meghozatala előtt bezárt), az Európai Bizottság új kötelezettségszegési keresetet nyújtott be, amelyben pénzügyi szankciók kiszabását kéri” – közölte a bíróság csütörtökön.

Újabb ítéletében az uniós bíróság szerint Magyarország nem hozta meg a 2020-as határozatnak való megfeleléshez szükséges intézkedéseket. Azzal, hogy Budapest nem tett eleget az ítéletnek, a felelősséget – beleértve a pénzügyi felelősséget is – más tagállamokra hárította, amelyeknek a nemzetközi védelmet kérelmezők fogadásával, kérelmük elbírálásával és visszaküldésével kellett foglalkozniuk. Ez a bíróság szerint „súlyosan sértette a szolidaritás és a felelősség tagállamok közötti méltányos megosztásának elvét”.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés