ACNEWS

Ma tetőzik a kánikula

Szombaton tetőzik a kánikula - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat  veszélyjelzésében. Az előrejelzés szerint néhol 40 Celsius-fok felett alakulhat a maximumhőmérséklet.

Hirdetés
Ad image

Szombaton tetőzik a kánikula – hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat  veszélyjelzésében. Az előrejelzés szerint néhol 40 Celsius-fok felett alakulhat a maximumhőmérséklet.

Az országos tisztifőorvos szerdától eredetileg szombat éjfélig rendelte el a legmagasabb fokozatot, a harmadfokú hőségriasztást, de ezt később kedd éjfélig meghosszabbította.
    

Az országos tisztifőorvos és az Országos Meteorológia Szolgálat hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. Ahogy az országos tisztifőorvos, úgy a meteorológiai szolgálat is három fokozatot rendelhet el, de utóbbi az egyes megyékre adja ki figyelmeztetését.
    

A meteorológiai szolgálat szombatra az ország valamennyi területére adott ki figyelmeztetést. Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Tolna megyében harmadfokú, a többi megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben.
    

A veszélyjelzésben azt írták: a nyugati és az északi tájak kivételével több helyen alakul 30 fok körül a napi átlaghőmérséklet. A csúcsértékek általában 36 és 41 fok között várhatók, de az Észak-Dunántúlon néhol „csak” 32-35 fok valószínű. Késő estére 27-32 fokra mérséklődik a meleg.

Délután a Dunántúl nyugati és északi területein a megerősödő szél és a helyenkénti záporok, zivatarok estére némileg „már csökkenthetik a hőstresszt”.

    Kitértek arra is, hogy szombaton  – „jelentős bizonytalanság mellett” – a déli óráktól egy érkező hidegfronton, majd délután a front mögött is zivatarok alakulhatnak ki főként az Alpokalján, Észak-Dunántúlon, Pest megye északi felén, illetve az Északi-középhegység térségében. Ezekhez a zivatarokhoz általában viharos széllökés, jégeső, illetve lokálisan intenzív csapadékhullás társulhat, de délután a Dunántúl nyugati területein egy-egy hevesebb zivatar sem kizárt. A késő esti órákban is – mint fogalmaztak – „instabil maradhat a légkör”.
    

Zivatarveszély miatt Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.
 

MTI

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés