ACNEWS

Macron polgárháborúval fenyegeti a franciákat

Macron francia elnök / Fotó: Shutterstock
Macron francia elnök / Fotó: Shutterstock
A francia elnök zavarban van, kapkod, köti a gall kakast a karóhoz, hárítja a felelősséget és polgárháború rémével riogat – nem sokkal az új választások előtt.
Hirdetés
Ad image

Emmanuel Macron francia elnök az uniós választási eredményre reagálva új választásokat írt ki. Az ország megosztott, Macron egy podcastban polgárháborúra figyelmeztetett.

Kevesebb mint egy héttel a franciaországi parlamenti választások előtt Emmanuel Macron francia elnök ismét harcba hívta a franciákat a jobb- és baloldali pártok ellen. A „Generation Do It Yourself” című podcastban médiajelentések szerint azt mondta, hogy a jobboldali nacionalista Rassemblement National (RN) és a baloldali La France Insoumise (LFI) politikai programja akár „polgárháborúhoz” is vezethet.

A június eleji uniós választásokon a liberális erők vereségére és az országban tapasztalható egyértelmű jobbra tolódásra válaszul Macron feloszlatta a nemzetgyűlést, és egyúttal új választásokat írt ki. Ezekre két fordulóban, június 30-án és július 7-én kerül sor. Maga Macron azonban hivatalában marad.

Szerinte a szélsőséges pártok polarizálják az országot. Míg a szélsőjobboldal a biztonsági kérdésekben osztja meg a társadalmat, addig a La France Insoumise (LFI) Macron szerint „a kommunizmus egyik fajtáját” javasolja. Az, hogy a jobboldali szélsőségesek ismételten a vallásra és a származásra hivatkoznak, szintén a polgárháború lehetőségét táplálja, állítja.

Az IpsosFrance felmérése megmutatja, mennyire megosztott az ország. Az első helyen a Rassemblement National áll 31,5 százalékkal, ami rávilágít arra a jobbra tolódásra, amely már az uniós választásokon is érzékelhető volt. Szorosan követi a második helyen a baloldali LFI-t is magában foglaló szövetség, a „Nouveau Front Populaire” 29,5 százalékkal.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés