ACNEWS

Magyar filmnapok kezdődtek Londonban

Londoni Magyar Filmnapok címmel kezdődött háromnapos bemutatósorozat péntek este a brit fővárosban.

    

Hirdetés
Ad image

Londoni Magyar Filmnapok címmel kezdődött háromnapos bemutatósorozat péntek este a brit fővárosban.

    

A rendezvényen három magyar film szerepel, mindegyik angol felirattal. Most első ízben nézhetnek meg az érdeklődők magyar filmeket magyarul, ingyen egy londoni moziban. Az esemény támogatói a Nemzeti Filmintézet, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és az Angliai Magyarok Országos Szövetsége.
A nyitóünnepség péntek este volt az egyik legnagyobb londoni premiermoziban, a Leicester Square-en működő, kilenc vetítőtermes Vue filmszínházban, ahol a Budapest Noir című filmet mutatták be.
Szombaton a Spirál, vasárnap az Apró mesék című film lesz műsoron.
A vetítéseket előzetes regisztráció mellett ingyenesen lehet látogatni.
Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos a péntek esti megnyitón hangsúlyozta: a mai modern filmipar nem születhetett volna meg a magyar leleményesség és szakértelem nélkül.
A múlt században az amerikai filmipar olyan magyar embereknek köszönhette a felvirágzását, akik korszakalkotók voltak a maguk idejében. Munkásságuk hatása megkerülhetetlen még ma is, életművüket a filmművészeti szakok tananyagként oktatják – mondta a miniszteri biztos.
Szilágyi Péter felidézte, hogy a Zemplén megyei születésű Zukor Adolf, „aki néhány dollárral érkezett Amerikába”, letette az amerikai játékfilmkészítés alapköveit.
Hozzátette: büszkeségre ad okot, hogy a világ egyre több tájáról választják forgatási helyszínként Magyarországot természeti adottságai és építészeti különlegességei miatt.
A vetítéssorozat előtt a londoni magyar nagykövetségen díszvacsorán látták vendégül azoknak az Egyesült Királyságban is jelenlévő filmgyártó cégeknek a képviselőit, amelyek magyarországi helyszíneket és szolgáltatásokat vehetnek igénybe jövőbeni produkcióikhoz. Köztük volt a Netflix, a BBC Films, az Amazon, a Disney és a Lionsgate – írta az MTI.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés