ACNEWS

Magyar gazdaság: jövőre rá se ismerünk magunkra

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Az előrejelzések szerint, a magyar gazdaság fog a legnagyobb ütemben növekedni a közép-európai és a balti EU-térségen belül.
Hirdetés
Ad image

Az EBRD londoni pénzintézet helyzetértékelése az idén 2,4 százalékos, jövőre 3,2 százalékos átlagos gazdasági növekedést valószínűsít 38 országot számláló működési térségének egészében.

Az intézet szerint az idei első félévi lassulás elsődleges oka az volt, hogy az infláció visszafogta a háztartások vásárlóerejét. A bank adatai szerint a feltörekvő európai gazdaságok 2022 második felében 70 százalékkal kevesebb földgázt importáltak Oroszországból, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban. A térség földgázfogyasztása ugyanakkor 2022-2023 telén több mint 20 százalékkal csökkent.

Az EBRD a közép-európai és a balti EU-térségben az idén átlagosan 0,5 százalékos, jövőre 2,5 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít.

A magyar gazdaságban az idei év egészének átlagában várt minimális visszaesés után 2024-ben már 2,8 százalékos növekedéssel számolnak.

A jövőre szóló magyar növekedési prognózis a legjobb a közép-európai és a balti térségen belül. Az EBRD Litvániában például 1,5 százalékos, Lettországban 2 százalékos, Csehországban 2,5 százalékos GDP-bővülésre számít 2024-ben.

Ukrajnában az EBRD a tavalyi 29,1 százalékos GDP-zuhanás után az idén 1 százalékos, 2024-ben 3 százalékos gazdasági növekedést vár.

(MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés