ACNEWS

Kiderült, meddig marad a kamatstop

Gulyás Gergely Fotó: MTI / Kovács Tamás
Gulyás Gergely Fotó: MTI / Kovács Tamás
A kormány ismét meghosszabbítja a kamatstopot és addig tartja fenn az intézkedést, ameddig a jegybanki alapkamat 10 százalék alá nem csökken.
Hirdetés
Ad image

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón mondta: a lakossági és a kis- és közepes vállalkozásokra vonatkozó kamatstop hatálya június 30-ával járna le, a kormány ugyanakkor ismételten a meghosszabbítás mellett döntött.

Hangsúlyozta: pillanatnyilag az infláció mértéke és ebből adódóan a jegybanki kamat mértéke miatt nem tudnak változtatni a kamatstop intézményén.

Ha jegybanki alapkamat 10 százalék alá csökken, akkor fogja a kormány kivezetni a kamatstopot. Ehhez egy számjegyű inflációra van szükség, és a kormány úgy gondolja, hogy ez az idei év végére elérhető – mondta.

Kohéziós pénz

Az igazságügyi törvény módosításával néhány héten belül mindenben megfelel a kormány az uniós kohéziós pénzek folyósításához támasztott feltételeknek – mondta a kormányinfón a miniszter.

Hangsúlyozta: noha az igényeknek nem volt jogalapja, de teljesítettük a feltételeket, sok esetben túl is teljesítettük azokat. Igy körülbelül egy hónap múlva tudunk számlákat küldeni Brüsszelnek, akik reményeink szerint ezeket ki is fogják fizetni – fogalmazott Gulyás Gergely.

Jelezte: nem az uniós helyreállítási alapból, hanem a hétéves költségvetés kondicionalitási eljárással nem érintett részéből hívnának így le pénzeket.

A cél az, hogy Magyarország számára minden forrás elérhető legyen – jelentette ki. Hozzátette: ezzel szemben Brüsszelben és a baloldali magyar ellenzéknél „komoly ellenállás van”, de arra kérik őket, „álljanak a magyar tanárok, a magyar egészségügy, a magyar gazdaság mellé”.

Pápai béketerv

A pápa magyarországi látogatása is megerősítette a kormányt abban, hogy erkölcsileg is az azonnali tűzszünet és a béke az egyetlen helyes álláspont az ukrajnai háborúval kapcsolatban – mondta Gulyás Gergely.

Jelezte: ha a Vatikán béketervvel készül, ahogyan azt a pápa jelezte, akkor Magyarország ezt a békemissziót támogatni fogja.

Ismét leszögezte, hogy a háború kérdésében a kormány álláspontja változatlan: azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat sürget.

A pusztítás mértéke már most is felmérhetetlen, több százezer ember vesztette eddig életét a háborúban, életeket menteni csak tűzszünettel lehet – hangsúlyozta. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés