ACNEWS

Magyar találmány: szemüveggel korrigálható a színtévesztés

Fotó: Ábrahám György
Fotó: Ábrahám György
Szenzációs magyar találmánnyal korrigálható a színtévesztés.
Hirdetés
Ad image

Ábrahám György, a műszaki egyetem professzor emeritusa munkatársaival több, mint két évtizede rájött arra, hogy a színtévesztést egy személyre szabott szemüveggel korrigálni lehetne. A fogyatékosságot ugyanis nem az okozza, hogy a szemben lévő színérzékelő receptorok bizonyos színeket kevésbé érzékelnek, hanem az, hogy a receptorok az egészséges emberekéhez képest a színeknek egy másik árnyalatára érzékenyek.

A legegyszerűbb megoldás pedig az lehet, ha a beérkező színeket még azelőtt, mielőtt eljutnának a szembe, egy alkalmas színszűrővel megváltoztatják. Ehhez lehet jó eszköz egy speciális szemüveg, aminek az üvegére színszűrős réteget visznek fel, ami ezt az eltérést korrigálja.

Készült egy olyan szoftver, amivel bárki magát is diagnosztizálni tudja otthon a saját számítógépén, és ha az eredményét elküldi, ennek alapján elkészülhet a szemüvege. Dioptriásoknál ezt mágneses előtétlencseként lehet rögzíteni a szemüvegeken. Sok szakmában lehet ez létfontosságú, például vadászoknál vagy hivatásos gépkocsivezetőknél is.

Híres festők közül például Csontváry volt színtévesztő, ezért annyira érdekes a színvilága. Amikor egy művészettörténész egy ilyen korrigálós szemüveggel nézte meg egy festményét, a furcsa színek „varázsütésre” természetessé váltak.

A professzor által kidolgozott módszerből világszabadalom lett, és az új hír az, hogy az így Magyarországon készült szemüvegeket már az egész világon meg lehet vásárolni.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés