ACNEWS

Magyarország adja az ukrán tankoknak a dízelolajat

Pixabay
Pixabay
Orosz olajat használnak a harcoló ukrán tankok, ezt Kijev javarészt Magyarországtól és Törökországtól vásárolja meg.
Hirdetés
Ad image

A német Handelsblatt című lap elemzése és tényfeltárása arra jutott: Ukrajna harcképessége jelentős mértékben a Magyarországtól érkező üzemanyagimporttól függ. Vagyis Magyarország óriási segítséget nyújt Ukrajnának.

A lap szerint Ukrajna hat olajfinomító üzeméből csupán egy működik, de az is csak hellyel-közzel. Az ukránok tehát nehéz helyzetben vannak, mert a hadsereg mozgatásához továbbra is külföldi szállítmányokra szorulnak. A Handelsblatt ezzel kapcsolatban az ukrán vámhivatal adatai alapján azt közölte, hogy az ukrán hadsereg zavartalan működését gyakorlatilag Magyarország és Törökország dízelexportja biztosítja.

Mindkét országra igaz, hogy elsősorban Oroszországból importált nyersolajat dolgoz fel a finomítóiban, és az abból készített üzemanyagtermékeket exportálja. Tehát az ukránok – közvetve – orosz olajjal működtetik a hadseregüket – írja az index.

A Handelsblatt cikke szerint ebben a Mol Nyrt. sokat segít, ugyanis a magyar vállalat az elmúlt fél évben gyakorlatilag megduplázta az Ukrajnába irányuló exportját. Más európai országokkal szemben a Magyarországra érkező vezetékes olajszállítást egyelőre nem érinti az olajembargó, és az Európai Unió tervei szerint ez egészen 2024-ig így is marad.

A Handelsblatt azt is megjegyzi: Magyarország „különleges helyzete” ebből a szempontból eddig nem kapott túl nagy figyelmet külföldön.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés