ACNEWS

Magyarország készíti az unió jövő évi költségvetését

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Magyarország idén második alkalommal tölti be az Európai Unió tanácsának soros elnökségét. Így mi készítjük a jövő éve költségvetést is.
Hirdetés
Ad image

Magyarország idén második alkalommal, egy kihívásokkal teli időszakban tölti be az Európai Unió tanácsának soros elnökségét. A Pénzügyminisztérium szakértői felkészültek a magyar elnökség egyik fontos feladatára a 2025. évi uniós költségvetés elkészítésére, emellett nagy hangsúlyt fordítunk majd az uniós versenyképességi és a demográfiai kihívásokra is. – idézte az MTI Varga Mihályt. „A magyar elnökség során válaszokat kell találni az Európai Unió versenyképességének növelésére. Az unió folyamatosan veszít versenyképességéből a globális versenytársakkal szemben, a folyamat a járvány és a háború alatt felgyorsult.” – emelte ki a tárcavezető.

A magyar EU-elnökség ezért nagy hangsúlyt fordít majd az európai versenyképességre, hogy érdemben csökkenjen a növekedési és innovációs szakadék. „Kiemelt figyelmet kívánunk szentelni a demográfiai problémáknak, amelyek alapjaiban határozhatják meg a kontinens jövőjét. A kedvezőtlen népesedési folyamatok megfordítása ma az egyik legnagyobb kihívás.” – tette hozzá a pénzügyminiszter.

„A magyar álláspont szerint az uniónak nagyobb felelősséget kell vállalnia Európa biztonságáért. Növelni kell a védelmi kiadásokat, erősíteni kell a határvédelmet. A folyamatban lévő háborús konfliktusok mellett a migrációs nyomás is fokozatosan növekszik, amelyet nem menedzselni, hanem megállítani kell. Ennek terheiben növelni szükséges az uniós szerepvállalást.” – jelentette ki Varga Mihály. A felek egyeztettek a vámunió reformjáról is. A magyar elnökség alatt egy új uniós vámhatóság és vámadatközpont jöhet létre, amely az e-kereskedelem új kihívásaira adhat választ. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés