ACNEWS

Magyarország miatt hozzák előre Ukrajna uniós csatlakozását

Orbán Viktor / Fotó: Shuttestock
Orbán Viktor / Fotó: Shuttestock
Még július előtt megkezdenék a hivatalos csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, mielőtt Magyarország átveszi a Tanács soros elnökségét.
Hirdetés
Ad image

Franciaország és más uniós országok sürgetik az Ukrajnával folytatott csatlakozási tárgyalásokat. Az európai ügyekért felelős miniszterek brüsszeli ülésén szorgalmazták, hogy június végéig kezdődjenek meg a hivatalos tárgyalások Ukrajnával.

Jean-Noël Barrot, Franciaország európai ügyekért felelős államtitkára „támogatást ígért Ukrajnának és a szomszédos Moldovának az EU-csatlakozáshoz vezető úton”. Barrot „a tárgyalások tényleges megkezdését” szorgalmazta még a belga elnökség június 30-i lejárta előtt. Svédország, Finnország és Írország képviselői hasonlóan nyilatkoztak. Ehhez a 27 tagállamnak egyhangúlag jóvá kell hagynia a tárgyalási mandátumot.

Az Oroszország által támadott Ukrajnával és kis szomszédjával, Moldovával folytatott tárgyalások megkezdéséről már egy decemberi EU-csúcstalálkozón elvi megállapodás született. Ugyanakkor megállapodtak abban, hogy a tárgyalások megkezdése előtt minden reformkövetelménynek teljesülnie kell.

A Bizottság legutóbbi írásos jelentése szerint például Ukrajnában nem hajtották végre teljes mértékben a korrupció, a kisebbségek védelme és az oligarchák befolyása elleni küzdelemre irányuló egyes reformokat – írja a zdf.de.

Magyarország, amely július 1-jén veszi át a Miniszterek Tanácsának soros elnökségét, is úgy véli, hogy a reformkövetelmények még nem teljesültek: „Nagyon kevés előrelépés történt, ha történt egyáltalán” – mondta Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Az EU-nak nem szabadna „politikai vagy ideológiai megfontolások alapján” kivételt tennie Ukrajna esetében.

A diplomaták kételkednek abban, hogy a magyar elnökség alatt az év második felében jelentős engedményeket lehet-e tenni Ukrajnának. Az EU csak azért tudott szót emelni a Kijevvel folytatott csatlakozási tárgyalások mellett, mert Orbán a decemberi csúcstalálkozón Olaf Scholz német kancellár javaslatára elhagyta a termet.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés