ACNEWS

Magyarország perel, a Spar hallgat

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Bejelentették, hogy a magyar kormány bepereli a Spar élelmiszerláncot rágalmazásért. Az osztrák üzletlánc most hallgat az ügyről.
Hirdetés
Ad image

Már a külföldi sajtó is foglalkozik vele, hogy tegnap Gulyás Gergely kijelentette, a magyar kormány nem hagyja annyiban a Spar rágalmazását.  „Eljárás indul a bíróságon a Spar ellen, rágalmazás miatt” – közölte csütörtökön Orbán Viktor minisztere. Ezt az osztrák kiskereskedelmi lánc által eszközölt brüsszeli feljelentés váltotta ki

Márciusban az osztrák kormány és a Spar levélben fordult az Európai Bizottsághoz, amelyben azt állították, hogy a 2020-ban bevezetett különadó diszkriminálja a külföldi kiskereskedőket Magyarországon.

A salzburgi székhelyű kiskereskedelmi csoport nem kívánta kommentálni a magyar kormány jogi lépésekkel való fenyegetését. Közölték: „Ezt nem kommentáljuk” – írja a krone.at.

Az EU-bizottság áprilisban jelentette be, hogy kivizsgálja a Spar panaszait. A Reisch, Drexel és Poppmeier alapító család tulajdonában lévő szupermarketlánc az egyik legnagyobb osztrák kiskereskedelmi vállalat. Magyarországon kívül, Olaszországban, Szlovéniában, Ausztriában és Horvátországban is működik.

„Amióta a kormány bejelentette az intézkedést, a magyarországi kiskereskedők adója a forgalom akár 4,5 százalékára is emelkedhetett” – írta Hans Reisch, a Spar Austria ügyvezető igazgatója az EU Bizottságához intézett levelében. A külföldi kiskereskedők, köztük a Spar Magyarország, „a különadó legmagasabb adókategóriájával szembesülnek”, állította Reisch.

Hozzátette, hogy a franchise-láncokban működő magyar versenytársak következetesen részesülnek az akár egy százalékkal alacsonyabb adókulcsból. Az adó arra kényszeríti a külföldi kiskereskedőket, hogy veszteségesen működjenek, mivel a kiskereskedelmi haszonkulcs 4,5 százalék alatt maradna – adta közre az osztrák Kronen Zeitung Reisch magyarázatát.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés