ACNEWS

Magyarországra is kerülhetett a halálos ukrán húsból

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Többen szalmonella baktériummal fertőzött ukrán hústól betegedtek meg Európában. A jelek szerint a magyarok asztalára is kerülhetett belőle.
Hirdetés
Ad image

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság még múlthéten adott ki figyelmeztetést, hogy egy szállítmány baromfi hús szalmonellával lehet fertőzött. A hírek szerint eddig az Egyesült Királyságban és az Európai Unióban együtt 23 ember fertőződött meg az Ukrajnából származó terméktől, amiből 6-an vérmérgezést kaptak és egy ember elhunyt. Azt azonban nem tudni, hogy pontosan mekkora a fertőzött állomány, így azt se, hogy várhatóak-e további megbetegedések.

Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője az InfoRádiónak elmondta, hogy hivatalosan nem érkezett ebből a szállítmányból Magyarországra. Ennek oka, hogy hazánk rendeletben szabályozza, milyen termékeket tilos behozni Ukrajnából. „Utóbbiak között szerepelnek gabonafélék, különböző élelmiszerek, tojás, csirkehús, sertéshús is. A cukor, majd a méz egy-egy rendeletmódosítással utóbb kikerült a listából, ami egyébként a méhészek között nagy felháborodást is keltett” – magyarázta a szakértő.

„Ám egyes, meg nem erősített hírek szerint elő-előfordulhat az EU-ban, hogy beérkeznek harmadik országból, például Ukrajnából különböző termékek. Így akár baromfihús is. Ezt átcsomagolják, esetleg át is darabolják, és így – jogilag persze kifogásolható módon – már európai uniós csirkehúsként érkezik be Magyarországra. Egyes hírek szerint ehhez hozzájárul, hogy az ukrán baromfinak nagyon jelentős árelőnye van az európai uniós baromfihoz képest, és ez az ügyeskedőket is csábítja. Egyelőre nincs arról szó, hogy Magyarországon lenne ilyen, de kizárni nem lehet” – fogalmazott Braunmüller Lajos.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés