ACNEWS

Már 570-en haltak bele a mekkai zarándoklatba

Mekka / Fotó: Shutterstock
Mekka / Fotó: Shutterstock
A rendkívüli hőség Mekka zarándokvárosában már több száz emberéletet követelt az idei haddzs során. A legfrissebb számítások szerint már több mint 500 ember vesztette életét a zarándoklaton.
Hirdetés
Ad image

Két arab diplomata szerint csak egyiptomiak közül 300-an haltak meg idén a zarándoklaton. Az AFP számításai szerint ezzel a halálos áldozatok száma meghaladja az 570-et.

A jordániai külügyminisztérium kedden megerősítette 41 jordániai zarándok halálát. A TAP tunéziai állami hírügynökség a dzsiddai tunéziai konzulátus egyik forrására hivatkozva jelentette, hogy 23 tunéziai zarándok halt meg.

A zarándoklat péntek este, tikkasztó hőségben kezdődött Mekkában. A szaúdi meteorológiai központ szerint hétfő délután 51,8 Celsius-fokot mértek a Nagymecsetben, és hasonlóan magas hőmérsékletet mértek a térség más szent helyein is.

A hatóságok felszólították a hívőket, hogy vigyenek magukkal napernyőt, a különösen forró déli órákban ne tartózkodjanak a szabadban, és igyanak sok vizet.

Tavaly mintegy kétmillió zarándok vett részt a szaúd-arábiai zarándoklaton, amely az iszlám öt alapvető kötelességének egyike. A sok hívőt már buszok és vonatok segítik a szent helyekre való eljutásban, de a nagy tömeg és a nagy hőség brutális kihívást jelent a zarándokok és a rendfenntartók számára. Az elmúlt évtizedekben több súlyos tragédia is történt, amelyek mindegyike több száz halálos áldozatot követelt a tömeg miatt.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés