ACNEWS

Már 9 vármegyében működik az új ügyeleti rendszer

Fotó: Facebook/Országos Mentőszolgálat
Fotó: Facebook/Országos Mentőszolgálat
Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém vármegye lakosait péntektől érinti a változás.
Hirdetés
Ad image

Az Országos Mentőszolgálat közleménye szerint az új háziorvosi, alapellátási ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is 1830. Ennek hívásával a beteg szakszerű tanácsot kap. Szükség esetén a tartózkodási helyére ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnal mentőt küldenek, bármely településen is tartózkodjon az ellátásra szoruló.

„A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16.00-08.00 között, szombaton és vasárnap, ünnepnapon egész nap hívható” – jelezték. Az ügyeleti telephelyek listája, az új ügyeleti rendszer felépítésének és működésének a csatlakozó vármegyékre vonatkozó részletei ITT is elérhetőek. Felhívták a figyelmet arra, hogy a mentők vészhelyzeti telefonszáma nem változik. Baleset, vagy más közvetlen életveszély esetén továbbra is a 112 (Egységes Segélyhívó Rendszer) hívásával kell segítséget kérni.

Emlékeztettek, hogy az Országgyűlés által decemberben elfogadott, az egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően fokozatosan és terv szerint zajlik az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése. Február elsejétől elsőként Hajdú-Bihar vármegyében indult az új ügyelet. Ezt követően Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom és Békés vármegye is csatlakozott.

„Az eddigi tapasztalatok és a közel 120 ezer, ügyeleti ellátásban részesített beteg visszajelzései alátámasztják, hogy az egységes rendszer jól működik és minden rászorulónak a legmegfelelőbb ellátást biztosítja.” Az új ügyeleti rend az ország többi vármegyéjében az év során fokozatosan fog életbe lépni. Erről a lakosságot és a háziorvosokat is folyamatosan tájékoztatni fogják – jelezték.

Közölték azt is, hogy a változásig a többi vármegyében az eddig megszokott rend szerint működik az orvosi ügyelet. „A jövő év elejére – egyelőre Budapest kivételével – az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer fog működni” – áll a közleményben.

(MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés