ACNEWS

2024. September 07.   |   Regina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Már a horvátok is menekülnek az Adria partjairól

Makarska / Fotó: Shutterstock
Makarska / Fotó: Shutterstock
Míg néhány évvel ezelőtt Horvátországot megfizethető úti célnak tartották, ma már a helyiek is túl drágának tartják a tengerpartot. Ismerős?
Hirdetés
Ad image

Lassan már a horvát tengerpart is olyan lesz a helyieknek, mint a magyaroknak a Balaton. Anyagi csőd…

Brutális áremelkedések vannak a horvátországi partokon. 2019-ben az olaszok például 5,4 millió vendégéjszakát töltöttek az országban. Tavaly már csak 4,2 milliót. Ez 22 százalékos csökkenés.

„A legtöbb olasz azt mondja, hogy Horvátország drágább lett. Ezért megfizethetőbb szállást keresnek, az utazási kedv pedig nem csak vásárlóerejüktől függ majd, hanem a horvátországi turisztikai szolgáltatások áraitól is” – mondta Viviana Vukelić, a Horvát Idegenforgalmi Hivatal iroda igazgatója a Blesknek.

A szállás drágább lett. A bérelhető apartmanok árai idén mintegy 30 százalékkal emelkedtek. Tavaly a főszezonban a tulajdonosok 80 euró (31 ezer forint) körüli összeget kértek éjszakánként per fő. Ez korábban 60 euróba (23 ezer forint) került!

A kiskereskedelmi üzletek még mindig viszonylag normálisak, de az éttermek árai az egekbe szöktek. Egy turista például Brac szigetén átszámolva közel 10 000 forintot fizetett egy adag egyszerű csevapért és egy pohár sörért.

Egy másik vendég arra panaszkodott, hogy az isztriai Opatijában, átszámítva közel 3 ezer forintot kellett fizetnie egy dupla eszpresszóért. Egy harmadik pedig megosztott egy nyugtát, hogy négy gombóc fagylaltért, átszámítva 6 ezer forintot kértek. A turistáknak a parkolásért is fizetniük kell – Dubrovnikban az óvárosban 40 eurót (15 500 forint) egy óra parkolásért.

Ugyanezt az összeget, azaz 40 eurót kérnek egy nagyméretű napozószék bérleti díjaként is, napernyővel együtt. Vodice városában ráadásul egyes strandokon még azért is fizetni kell, ha a homokba lerak a nyaraló egy törülközőt. Ez 4 euróba (1500 forint) kerül.

A népszerű úti célban javában tart a szezon. Ilyenkor minden vállalkozó és kereskedő teszteli, hogy az ügyfél mennyit hajlandó fizetni a szolgáltatásáért. A legolcsóbban az ország keleti részén, és a legdrágábban a tengerpart mentén északról délre lehet kihozni a horvátországi nyaralást. A két régió között nagy lehet a különbség.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés