ACNEWS

Már Ausztria sem akarja Ukrajnát látni az EU-ban

Zelenszkij szerint csalással nyert Putyin a választásokon Fotó: Ukrán Elnöki Hivatal sajtóosztálya / AFP
Zelenszkij szerint csalással nyert Putyin a választásokon Fotó: Ukrán Elnöki Hivatal sajtóosztálya / AFP
Egy friss felmérés szerint az osztrákok többsége nem szeretné, hogy Ukrajna csatlakozzon az Európai Unióhoz.
Hirdetés
Ad image

„Nem szabad kivételeznünk Ukrajnával. Ukrajna nem részesülhet előnyben. Különösen nem Bosznia-Hercegovinával szemben, amellyel szintén folynak a csatlakozási tárgyalások – szögezte le Karl Nehammer osztrák kancellár az uniós ügyekkel foglalkozó főbizottságban.

Mindezt a Mandiner idézte az osztrák parlament sajtószolgálata alapján. Nehammer egyértelműen fogalmazott: Ausztria a jelenlegi körülmények között nem járul hozzá az Ukrajna és Moldova csatlakozásáról szóló gyorsított eljáráshoz. A kancellár kritizálta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke döntését. Aki nem konzultált senkivel, mielőtt belengette, hogy csatlakozási tárgyalásokat helyez kilátásba Ukrajna számára. Nehammer külön szólt arról, amit Orbán Viktor többször is hangsúlyozott. Miszerint ahhoz, hogy az EU alkalmas legyen a bővítésre, előbb belső reformokat kell végrehajtani.

De nemcsak Magyarország és Ausztria, hanem Dánia, Németország és Franciaország is azt szeretné, ha az EU jelenleg nem venne fel új tagországokat. Ugyanakkor hat uniós országban – Ausztria, Dánia, Franciaország, Németország, Lengyelország és Románia – a megkérdezettek 45 százaléka úgy véli, hogy Ukrajna uniós csatlakozása negatív hatással lenne az EU biztonságára. Mindössze 25 százalékuk számít pozitív hatásokra. Ausztriában ezek az aggodalmak még erőteljesebbek. Nyugati szomszédunknál az emberek 62 százaléka úgy véli, hogy Ukrajna csatlakozása rossz hatással lenne az Unió biztonságára.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés