ACNEWS

Már az orosz vodka is terroristagyanús

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Az egyik legnagyobb vodkagyártó cég került most nagy bajba. A tulajdonosa ugyanis terrorizmus vádjával néz szembe.
Hirdetés
Ad image

Két italgyár is bezárja kapuit Oroszországban, amelyek a népszerű Khorta vodkát készítették. Az ukrajnai háború kitörése előtt ez a márka volt az orosz vodkapiac vezetője 5,3%-os részesedésével, de voltak rejtett vagy áttételes érdekeltségei más gyártók üzemeiben is. A bennfentes nyilatkozók szerint a gyártó csoport az orosz vodkapiac legalább 10 százalékát felügyelte.

Most viszont nagy a baj a népszerű és olcsó vodka körül. A befektetőtáraság feje egy Jevgenyij Csernyak nevű ukrán üzletember, aki két nagy üzemet működtetett Oroszországban, egyet a közép-oroszországi Vologdában, a másikat pedig Moszkva környékén. 2022 áprilisában viszont eladta üzletrészét Alekszandr Beszpalov orosz üzletembernek, aki beolvasztotta a vállalatokat Traditions of Success nevű cégcsoportjába. Az orosz hatóságok szerint ez viszont csak egy névleges üzlet volt, és Csernyak megtartotta felügyeletét és hasznát a két vodkavállalat felett. Ő ezt mind tagadja, de a nyomozók nem hisznek neki.

A vodkagyártás leállítása összefügg a Beszpalov ellen indított büntetőeljárással. A vállalkozót azzal gyanúsítják, hogy kenőpénzt fizetett a Global Spirits orosz eszközeinek névleges megvásárlásakor. Ez már önmagában is kellemetlen vád, amit tetéz, hogy az ügyészség közben terrorizmus finanszírozása miatt eljárást indított Csernyak ellen – írja az EuroNews.

Az orosz hírszerzés szerint az ukrán vodkagyáros és „más személyek” több mint 500 millió rubelt utaltak át az ukrán fegyveres erőknek, és 90 millió rubel értékben vásároltak termékeket ukrán harci műveletekhez.  Ezért a Belügyminisztérium felvette Csernyakot a körözési listára, a Szövetségi Pénzügyi Felügyelet pedig beírta a nevét a terrorizmusban és szélsőségességben érintett személyek nyilvántartásába. További baj lehet abból is, hogy a „Hortának” becézett italt valahol és valaki továbbra is gyártja és árusítja, illegálisan.

A Legfőbb Ügyészség május 15-én követelte a Global Spirits oroszországi vagyonának teljes államosítását, arra hivatkozva, hogy a cég alapítója az Ukrán Fegyveres Erők főtámogatója. A Pénzügyminisztérium megkezdte a Global Spirits vagyonának átvételét a Szövetségi Vagyonkezelő Ügynökség kezelésébe.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés