ACNEWS

Hétvégén már vehetjük a fenyőfákat – Erre számítsunk

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Bár a műfenyő választék évről évre gazdagabb, sokan ragaszkodnak a hagyományokhoz: az élő fa mellett döntenek. Az árak a tavalyihoz nagyon hasonlóan alakulnak.
Hirdetés
Ad image

Surd az a község Magyarországon, ahol a lakosok 98 százaléka fenyőfa termesztéssel foglalkozik. Elértük Kanász József polgármestert, aki az AcNews-nak elmondta, hogy mire számíthatunk idén, ha fenyőfát szeretnénk vásárolni.

„Már elkezdtük kiszállítani a fenyőfákat az ország minden részére, de legnagyobb számban természetesen Budapestre. Az árak nagyjából ugyanazok, mint a tavalyiak. Az ezüst 5-6 ezer, a luc 4-5 ezer, a nordmann 6-7 ezer Ft/méter. A nordmann elég sokáig megmarad, akár másfél-két hónapig is, ezért azt akár már most is érdemes megvenni. A luc hamarabb lehullik, annak a vágását még nem kezdtük el. Legtöbben a nordmannt keresik, abból termeljük a legtöbbet, ez az állománynak kb. a 90 százalékát teszi ki. Ahhoz, hogy másfél méteresre megnőjön, kell 7-8 év, a 2 métereshez 12-14. Ezért a kivágás után egyből ültetni is kell ugyanannyit. Nálunk hosszú távra kell gondolkodni” – mondta lapunknak Kanász József.

A felmérések szerint a vásárlók közel fele idén is nordmann fenyőt szeretne díszíteni. Az árak a tavalyihoz képest alig emelkedtek. A vásárlók 52 százaléka tervez legalább 7 ezer forintot költeni erre a célra, ezen belül 23 százaléknyian terveznek 10 ezer forintnál nagyobb kiadást.

Az Agroinform.hu közel félezer választ feldolgozó felméréséből kiderült, hogy a válaszadók 29 százaléka tervez idén valamivel kisebb fenyőfát vásárolni, további 11 százalékuk olcsóbb fajtára tervez váltani. 21 százalék bízik abban, hogy alaposabb kereséssel a megszokott méretű és fajtájú fenyőhöz is hozzájuthatnak a korábbinál kedvezőbb áron. A felmérés szerint 47 százaléknyian az utolsó hétre hagyják a vásárlást.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés