ACNEWS

Már légiháborút is akar a Nyugat Ukrajnában

F-16-os repülőgép / Fotó: pixabay
F-16-os repülőgép / Fotó: pixabay
Először sisakot küldtek, aztán lőszert, harckocsit, rakétákat. Most meg F16-osokkal akarják eszkalálni a háborút.
Hirdetés
Ad image

Vadászgépek Ukrajnának. Sokáig tabu volt a nyugati támogatók számára. De most éppen erre a célra áll össze egy koalíció. Hogy ez miként befolyásolja majd a háborút?

Nagy-Britannia továbbra is erőlteti Ukrajna támogatását: kedden Rishi Sunak miniszterelnök Mark Rutte holland kormányfővel együtt bejelentette egy „nemzetközi vadászrepülőgép-koalíció” létrehozását.

A koalíció konkrétan az ukrán katonák kiképzéséről és F-16-os repülőgépek küldéséről szól a Downing Street szóvivője szerint.

Ben Wallace brit védelmi miniszter szerda délutáni nyilatkozata szerint azonban egyelőre kizárt a vadászgépek szállítása.

Volodimir Zelenszkij bízik abban, hogy az USA-t és más nyugati országokat is sikerül meggyőznie a repülőgépek szállításáról. Az ukrán külügyminiszter, Kuleba is optimista: „Még ebben az évben több ország megalakítja a nagy vadászrepülőgép-koalíciót” – jelentette be a Twitteren.

Az első lépések már megtörténtek. Lengyelország és Szlovákia még áprilisban bejelentette Mig-29-es vadászgépek szállítását. De Ukrajna szeretné a francia Mirage-2000-eseket vagy az amerikai F/A-18 Falcont is, amelyet többek között a finn hadsereg is használ. Ezek az országok azonban egyelőre nem mutattak hajlandóságot arra, hogy csatlakozzanak a koalícióhoz. A brit Eurofighter is szerepel Ukrajna listáján – de Wallace állítása szerint az „nem lenne megfelelő”.

A légierő sokáig csak kis szerepet játszott az ukrajnai háborúban – mind az ukrán, mind az orosz oldalon. Jelenleg tehát sem az agresszor, sem a védekező nem ellenőrzi az Ukrajna feletti légteret. Ráadásul: „Az ukrán légierő mennyiségben és minőségben is masszívan alulmarad az orosz légierővel szemben”. Oroszország pedig a lehető legalacsonyabban akarja tartani a légierő veszteségeit.

Akkor miért pont most akar Ukrajna vadászgépeket? „A vadászgépek döntően befolyásolhatják és felgyorsíthatják egy offenzíva kimenetelét” – magyarázza egy szakértő a blick.ch-nak. Mert a vadászgépekkel az ukrán hadsereg messze a jelenlegi orosz védelmi vonalak mögött is támadhatna, és így sikereket érhetne el.

A Nyugat pedig azt reméli, hogy a fegyveres konfliktus kimenetelének átbillenése növeli a tárgyalásos béke esélyeit.

Van azonban egy bökkenő.

Az USA, Ukrajna legfontosabb partnere számára a vadászgépek szállítása továbbra is tabu. A Nagy-Britannia és Hollandia által meghirdetett koalíciót is kudarcra ítélheti az USA hozzáállása. Mivel az F-16-os repülőgépek amerikai gyártmányúak, mindkét országnak meg kellene győznie az USA-t, és engedélyt kellene kérnie.

A vonakodás egyik lehetséges oka: A nyugati vadászgépek bevetésével átléphetnék a vörös vonalat. Veszélyes eszkalációtól kellene tartani, ha orosz ellenőrzésű területet támadnának velük.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés