ACNEWS

Marad az árstop – Erről beszél mindenki

Hirdetés
Ad image

Június 30-ig marad az árstop a kormány döntése alapján. Az utca embere így vélekedik róla.

A mai Kormányinfón jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely, hogy június 30-ig maradnak az ársapkák Magyarországon.

Az ársapka feloldása után azonban kötelező akciók lesznek. 

Az alapvető élelmiszereknek hozzávetőleg húsz kategóriába kell besorolódniuk, az érintett kereskedelmi egységeknek valamennyi kategóriában egy-egy szabadon választott terméket kell az akciót megelőző harminc napban tapasztalt árnál alacsonyabban kínálni.

Ez hetente változhat, heti akciók lesznek. Az akció nem vonatkozhat árstopos termékekre. A részletszabályok kidolgozása folyamatban van, amely várhatóan a jelentősebb bevétellel rendelkező élelmiszerláncokat fogja érinteni, és legkésőbb július elsejétől lép életbe.

Ez persze sokaknak segítség lehet, hiszen az infláció alaposan megtépázta a magyar emberek pénztárcáját. Az AcNews, most az utcán szólította meg az embereket, hogy mit szólnak a magyar kormány döntéséhez.

„Az a baj, hogy az árstopos dolgokat megfizetjük más termékeken. Az árstop, az extraprofit adó miatt az üzletláncok már annyit emeltek, hogy ígyis-úgyis megszívjuk. Semennyit nem sikerült spórolnom eddig az említett termékeken. A sajt, a tej, a tejföl és a túró már luxusnak számít… mintha csak kaviárt vennék. Mi a párommal sok csirkét eszünk, de amit a csirkemellen spóroltunk, azt elköltöttük másra” – mondta lapunknak a 30 éves Tamás, aki értékesítőként dolgozik.

Persze van olyan is, akit annyira nem hatott meg az élelmiszerárak emelkedése.

„Nem igazán spóroltam sokat az árstopos dolgokon. Mindenki ahhoz méri az akciókat, amennyit költeni tud. Nyilván többet költök az utóbbi időkben élelmiszerre, de szerencsés helyzetben vagyok, és ez nem okoz nekem nehézséget” – árulta el a 21 éves András, aki kamera-asszisztensként keresi a kenyerét.

Egy hölgy úgy gondolja, hogy életbevágóan fontos az árak alacsonyan tartása.

„Én jó anyagi körülmények közt vagyok, de van rengeteg szerencsétlen, akinek létkérdés, hogy alacsonyan maradjanak az árak. Az élelmiszerláncok versenyeznek egymással, mert az állam meg akarja fojtani őket. Vannak emberek 60-80 ezer forintos nyugdíjjal. Ők mit csináljanak? Én nem igazán figyelem az árakat, inkább a minőségre megyek. Az egyetemen is azt tanítom a hallgatóimnak, hogy nem vagyok olyan gazdag, hogy ócska vackokat megengedhessek magamnak” fejtette ki az AcNewsnak Zsuzsanna, a 75 éves professzor emeritus.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés