ACNEWS

Maradjunk a Földön: tilos lesz a szex az űrhajósoknak

Hirdetés
Ad image

Egy új tanulmány az űrben szexelő emberek potenciális veszélyeit vizsgálja, és minden jel arra utal, hogy hamarosan szükség lehet arra, hogy az űrturisták beleegyezzenek abba: nem szexelnek, amíg odafent vannak.

Jelenleg az űrturizmus a szupergazdagok kiváltsága, és bizony van lehetőség egy kis nulla gravitációs közösülésre, hacsak nem bánja az ember, hogy Jeff Bezos és Kirk kapitány közvetlen közelében kell ezt megtenni. Ez azonban nem biztos, hogy örökké így lesz, holott egy új tanulmány szerint a repülések hosszabbodásával nő az űrszex esélye.

„Irreális feltételezni, hogy az űrturizmusban résztvevők mindegyike tartózkodni fog a szexuális tevékenységektől, miközben mikrogravitációnak és az űrrepülés során megnövekedett ionizáló sugárzásnak van kitéve. Ez felveti az ellenőrizetlen emberi fogamzás lehetőségét az űrben, ami jelentős kockázatot jelent a kialakulóban lévő űrturisztikai ágazatra nézve” – írják a jelentésben.

A fő probléma, amelyet szerintük az iparág eddig figyelmen kívül hagyott, az a hatás, amelyet az okozhatna, ha valaki bolygónk védő légkörén kívül foganna meg.

„Az ilyen űrkörnyezeteknek az emberi reprodukció korai szakaszára gyakorolt hatásairól és az emberi utódokra gyakorolt hosszú távú következményeiről szóló ismereteink még gyerekcipőben járnak. A lehetséges káros következmények között vannak biológiai természetűek, például fejlődési rendellenességek az emberi utódoknál, valamint társadalmi és kereskedelmi természetűek, például peres ügyek, hírnévkárosodás és pénzügyi veszteségek.”

A kutatócsoport szerint a problémák a repülés után is fennmaradhatnak, a sugárzás spermiumokra gyakorolt hatása akár három hónapig is eltarthat.

Az enyhítés érdekében a csoport azt javasolja, hogy a résztvevőket a repülés előtt tájékoztassák a kockázatokról, és kérjék meg őket, hogy írjanak alá egy jogi lemondó nyilatkozatot, amely szerint „a résztvevők egyedül felelősek a következményekért, ha az űrrepülés során vagy röviddel az űrrepülés után teherbe esnek”. Emellett fogamzásgátlást kellene alkalmazni, bár megjegyzik, hogy „nyilvánvaló aggodalomra ad okot, hogy az emberi fogamzásgátló módszerek hatékonyságát űrkörnyezetben nem vizsgálták vagy nem validálták” – írja az IFLScience.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés