ACNEWS

Máris egymást vádolják a szlovák pártok a Fico-merényletért

Fico / Fotó Shutterstock
Fico / Fotó Shutterstock
Szánalmas kelet-európai minta: Robert Fico lelövése után viták és kölcsönös vádaskodások sorozata kezdődött a a politikai életben.
Hirdetés
Ad image

Minta? Svéd vagy amerikai? És mi jöhet még? És hol?

A szociáldemokrata Hlas felszólította a pártokat, a személyiségeket, a harmadik szektort vagy a médiát, hogy közösen ítéljék el határozottan a Robert Fico miniszterelnök elleni támadást, és „ne támogassák tevékenységükkel a szlovákiai gyűlöletkeltést„. Peter Pellegrini korábbi kormányfő korábban befejezi külföldi tartózkodását.

Robert Fico lelövése után viták és kölcsönös vádaskodások sorozata kezdődött a parlamentben. – Ez a te munkád – mondta Ľuboš Blaha. Emiatt a mondatáért szitkokat vívott ki az ellenzéki képviselők részéről.

Ez a szlovák demokrácia elvei elleni támadás – reagált Peter Žiga (Hlas) a Robert Fico elleni támadásra. Felkorbácsolt szenvedélyek és a szlovák társadalom két kibékíthetetlen táborra szakadásának eredményének tartja. Žiga arra számít, hogy ezt a tettet abszolút mindenki el fogja ítélni.

A cseh elnök szerint a Robert Fico elleni támadásnak figyelmeztetésnek kell lennie arra, hogy meddig vezethet a társadalom agresszivitásának elmélyülése. „A Robert Fico elleni támadás egyértelműen elítélendő, függetlenül attól, hogy mi volt a motiváció” – mondta Petr Pavel.

A PS (szociálliberális párt – a szerk.) sajtónyilatkozatát Romana Tabák ex-képviselő zavarta meg. Megkérdezte Michal Šimečkát, hogy „elégedett-e már”. Szerinte Robert Fico lelövésért is felelősek az ellenzéki tüntetések, ahol az ellenzék szított indulatokat a kormány ellen.

A miniszterelnök meggyilkolása fenyegetést jelent mindarra, ami a szlovák demokráciát díszítette – reagált Peter Pellegrini, Szlovákia korábbi miniszterelnöke „Meg vagyok döbbenve attól, hogy hova vezethet az eltérő politikai vélemény iránti gyűlölet. Nem kell mindennel egyetértenünk, de sokféleképpen lehet demokratikusan és jogilag kifejezni egyet nem értésünket” – írja.

Ez az ellenzék gyűlöletkeltő politikájának az eredménye – reagált Martina Šimkovičová kulturális miniszter Robert Fico lelövésére. Azt mondta, elborzadt a történtek miatt. „Fico miniszterelnök úrnak sok erőt és mindenekelőtt egészséget kívánok.”

(via)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés