ACNEWS

Más nevet kapott a Tisza

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Több ezer ukrán férfi próbálja elkerülni a katonai behívót, életüket kockáztatva átúsznak a Tisza folyó veszélyes vizén Ukrajna és Románia határán.
Hirdetés
Ad image

A háború kezdete óta legalább 33 ember fulladt meg a Tiszában, köztük a legfiatalabb áldozat mindössze 20 éves volt. Az ukrán határőrség szerint a valós halálozási számok ennél magasabbak lehetnek, mivel a folyó körüli nádasokban még sok holttest rejtőzhet, amelyeket talán soha nem találnak meg. A tizedik holttest felfedezése után a hatóságok elrettentő célzattal nagyon egyértelmű fotókat és videókat kezdtek közzétenni az áldozatokról. Ennek ellenére a besorozástól való félelem és az európai jobb élet reménye még mindig sokakat arra késztet, hogy vállalják a kockázatot.

Románia jelentése szerint az idei év első három hónapjában 2373 illegális határátlépést regisztráltak Ukrajnából. A Tiszán átkelni próbáló ukránok többsége Kárpátaljáról indul. A benzin, cigaretta és más áruk csempészete az egyik fő bevételi forrás ezen a határvidéken, de mostanra a helyi bűnözők egyre gyakrabban segítenek pénzért az illegális határátlépőknek is – írja az Economist.

Ez egy kockázatos, de jövedelmező üzlet. Az árak akár 12 000 dollárra (kb. 4,3 millió forint) is rúghatnak személyenként. A határt most a nemzeti gárda tagjai őrzik, és legalább tíz új ellenőrzőpontot állítottak fel. Általában naponta 30-40 ukrán próbál átkelni a határon. A határrendészet nem erősítette meg ezeket a számokat, de Leszja Fedorova szóvivő szerint az új határvédelmi intézkedések, érzékelők és drónok segítségével tízből hét embert meg tudnak állítani, mielőtt elérnék a folyót.

„Az emberek amint megállítjuk őket, azonnal feladják magukat. Könnyű kitalálni, hogy mit akarnak tenni” – magyarázta Fedorova. Az elfogottakat megbírságolják és átadják a biztonsági szolgálatoknak. Sokan közülük újra és újra próbálkoznak; egy ukránt négyszer állítottak meg, amikor megpróbálta átlépni a határt.

A folyó még május végén is jéghideg, az áramlatok erősek, még akkor is, ha a víz nyugodtnak tűnik. A halál folyójának szinonimája lett a Tisza. Az embercsempészek se nappal, hanem inkább a hideg éjszakában dolgoznak, ügyfeleik pedig nincsenek tisztában a rájuk leselkedő veszéllyel, ha rádöbbennek, már túl késő. Nem lehet visszafordulni. „A hideg vízben öt perc után a test irányíthatatlanná válik, még neoprénruhában is” – mondta Fedorova. „Ha ehhez hozzáadjuk az áramlást, a szorongást és a sötétséget, az áldozat már nem tud küzdeni a túlélésért.”

(via)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés