ACNEWS

2024. September 19.   |   Vilhelmina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Másfél millió lányt tiltottak ki az iskolából

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Afganisztánban a tálibok három évvel ezelőtti hatalomra kerülése óta legalább 1,4 millió lányt tiltottak ki az iskolából.
Hirdetés
Ad image

Az ENSZ-szervezet szerint számuk 300 ezerrel több, mint a 2023. áprilisi népszámláláskor.

„Afganisztán jelenleg az egyetlen olyan ország a világon, amely megtagadja a 12 év feletti lányoktól és asszonyoktól az oktatáshoz való hozzáférést. A nemzetközi közösségnek továbbra is mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy az afgán lányok és nők számára feltétel nélkül újra megnyíljanak az iskolák és egyetemek” – mondta Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója.

Korábban a tálibok bejelentették, hogy csak addig függesztik fel az idősebb lányok oktatását, amíg megteremtik a feltételeket. Néhány magas rangú tálibnak a nők oktatását támogató nyilvános kijelentései reményeket ébresztettek. Eddig azonban semmi sem történt ebben az irányban. „Alig három év alatt a de facto hatóságok majdnem eltörölték az afganisztáni oktatásban elért két évtizedes folyamatos fejlődést, és most egy egész generáció jövője került veszélybe” – áll a jelentésben.

Egy másik probléma a tálibok által a fiúiskolákban tanító nőkre vonatkozó tilalom. Ez tovább súlyosbítja a már most is fennálló tanárhiányt. Az egyetemekre beiratkozott diákok száma is 53 százalékkal csökkent 2021 óta. Az egyetemi diplomások hiánya tovább súlyosbítja a fejlesztési problémákat a mintegy 40 millió lakosú országban – írja a blick.ch.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés