ACNEWS

Másfélmillió kutyát esznek meg évente Dél-Koreában 

Be akarják tiltani Koreában a kutyafogyasztást / Fotó: Pixabay
Be akarják tiltani Koreában a kutyafogyasztást / Fotó: Pixabay
Hirdetés
Ad image

Már formálódik a törvény, ami betiltaná a kutyahús fogyasztását – de még ma is rengeteg étterem étlapján szerepel a kutyahús, miközben a haladó szelleműek elborzadnak a gondolatától is.

A holdnaptár szerint Dél-Koreában az év három legmelegebb napját, amely általában július közepére esik, Boknalnak nevezik. Ezeken a napokon egyes háztartásokban már régóta hagyomány, hogy a híres boshintangot, vagyis a főtt kutyahúsból készült pörköltet fogyasztják.

Ehhez az ételhez mindig is az a hiedelem társult, hogy segít az embereknek ellenállni a nyári hőségnek és páratartalomnak. A hagyomány olyan mélyen gyökerezik, hogy húsipari jelentések szerint az ázsiai országban elfogyasztott kutyahús közel 80%-át a Boknal alatt fogyasztják el.

Dél-Koreában 2017 óta él egy állatvédelmi törvény, amely a kutyákat háziállatnak minősíti. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az ebeknek le kell kerülniük a tányérról. A törvény egyelőre ugyanis nem tiltja, hogy élelmiszerként fogyasszák őket.

A dél-koreaiak túlnyomó többsége azonban már nem eszik kutyát. Ezt mutatják az országos felmérések, különösen a fiatal városiakat döbbenti meg, hogy a kutyahús még mindig sok étterem étlapján szerepel.

Az állatvédő csoportok becslései szerint évente akár 1,5 millió kutyát is felnevelnek a húsukért a dél-koreai farmokon, hogy aztán levágják őket, és nyáron pörköltként fogyasszák el. A leggyakrabban a közepes méretű, sárgás bundájú nureongi korcsokat használják húsnak.

Régóta tart a vita arról, hogy a dél-koreai kormánynak be kellene-e tiltania a kutyahús fogyasztását. A haladó szellemű korábbi elnök, Mun Dzse In kabinetje már 2021-ben bejelentette, hogy munkacsoportot hoz létre a tilalom tanulmányozására. A jelenlegi kormány, amelyet a konzervatív Yoon Suk-yeol vezet, ugyanebbe az irányban halad – írja az elmundo.es.

A kutyák húsukért történő leölésének leállításáért folytatott jelenlegi harcot Kim Keon-hee first lady vezeti, aki a múlt héten több állatvédő csoporttal is találkozott.

„Megpróbálok véget vetni a kutyahúsfogyasztásnak még a jelenlegi kormányzati ciklus vége előtt. Úgy vélem, ez a kötelességem” – ígérte Kim.

Tavaly, férje választási győzelme után a first lady egy interjúban kifejtette, hogy a nagy gazdaságok közül Dél-Korea és Kína az egyetlen olyan ország, ahol az emberek még mindig kutyát esznek.

„Ez egy olyan probléma, amelyet politikával lehet megoldani, például a kutyahúsiparban dolgozó emberek munkahelyváltásának támogatásával” – vélekedett a first lady.

A gazdák, akik ellenállnak egy ilyen esetleges változtatásnak, azzal érveltek, hogy logikátlan dolog betiltani a kutyafogyasztást csak azért, mert egyre többen utálják a hagyományt.

„E logika szerint, ha egyre több ember gyűlöli a buddhizmust vagy a kereszténységet, akkor a kormány megszüntetheti azt a vallást. Ebben az országban különböző vallások élnek együtt. Az alkotmány azt is tiltja, hogy a többség korlátozza a kisebbségek szabadságjogait. El akarják venni az emberek étkezéshez való jogát” – fakadtak ki.

Az egyik állatvédő szervezet kimutatta, hogy csak a fővárosban, Szöulban körülbelül 436 étteremben szolgálnak fel kutyahúst. A csoport aktivistái több mint egy évtizede mentik ki a kutyákat a farmokról. Számadataik: 2015 óta több mint 2500 kutyát mentettek meg, aminek köszönhetően 17 farmot sikerült megszüntetni.

Márciusban 200 kutyát távolítottak el egy Szöultól délre fekvő vágóhídról.

„Ezek a kutyák az egész életüket mocskos körülmények között, mocskos drótketrecekbe zsúfolva élték le. Most úton vannak az Egyesült Államokba és Kanadába, ahol örökbefogadó családokat keresnek” – olvasható az állatvédők által a mentést követően kiadott közleményben.

 „Évente több mint egymillió kutya szenved a farmokon, hogy aztán leölve a tányérra kerüljön. A kutyákat ma már minden szempontból a családtagoknak tekintik, így a társadalmi konszenzus a levágásuk betiltása mellett nem kérdéses” – magyarázta Nara Kim, az állatvédő egyesület koreai kampányigazgatója.

Állatvédő csoportok és számos dél-koreai törvényhozó is arra mutat rá, hogy egyre nagyobb a társadalmi konszenzus a kutyahúsfogyasztás hagyományának végleges betiltására. A KB Financial Group holdingvállalat által közzétett jelentés szerint: 2020-ban több mint hatmillió háztartásban, vagyis az ország mintegy 30%-ában volt háziállat. A háziállattal rendelkező háztartások mintegy 80%-a kutyát tartott.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés