ACNEWS

Mától ismét hosszabbak a nappalok

fotó: napfelkelte / pixabay
fotó: napfelkelte / pixabay
December 22-én, pénteken csillagászatilag is beindul a tél. Ez az év legrövidebb napja. Szombattól ismét hosszabbak lesznek a nappalok.
Hirdetés
Ad image

Ma van a téli napforduló ideje.

A napforduló csillagászati fogalom, a Nap helyzetét fejezi ki a Föld egyenlítőjéhez képest. Ebben a pillanatban a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Ez nem csak a legrövidebb nap, hanem a leghosszabb éjszaka is.

Közép-európai idő szerint pontosan hajnali 4 óra 27 perckor történt. A csillagászati tél kezdetének napja egyébként változó, hiszen a naptár szerint egy év 365 napig tart, de a csillagászati év 365 nap, 5 óra 49 perc. A különbség pótlására négyévente van egy szökőév. 2024 szökőév lesz, vagyis az év egy nappal tovább fog tartani. A szökőnap február 29-e.

A csillagászati és a meterorológiai tél kezdete eltér egymástól. Az utóbbi december 1-jén volt, mivel ehhez mindig teljes hónapok tartoznak. Vagyis a tél mindig december elsejétől február végéig tart.

Mától hosszabbak lesznek a nappalok. A legtöbb kultúrában számos ősi népi szokás kapcsolódik a téli napforduló idejéhez. Az ősi magyarságnak ez volt az egyik legnagyobb ünnepe. Ahogyan akkor hívták ez volt a Karacsun. A kara sötétséget jelent. Az ősi népszokások közé tartozik a téli tűzugrás is, ami már az ókori Rómában is ismert volt. A hagyomány szerint a téli napfordulón vágják le a szőlővesszőt, majd egy pohár vízbe állítják. Ezt követően figyelik, hogyan hajt ki a vessző a következő napokban és hetekben. A vesszőből kihajtó rügyek mennyisége és ereje alapján próbálnak következtetéseket levonni az adott év bortermésére. A sötétség átfordulása után egyre nő a fény, a nappali világosság ideje.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés