ACNEWS

Meg kell tanulnia az abortuszt minden német orvosnak

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A hallgatók és az abortuszokat végző tapasztalt orvosok papayán gyakorolják, hogyan kell helyesen abortuszt végezni.
Hirdetés
Ad image

A német szövetségi kormány az orvosi engedélyezési szabályzat módosítását tervezi. Ez kötelezővé tenné, hogy az orvosi egyetemeken minden orvostanhallgató sajátítsa el az abortusz gyakorlatát. Koalíciós körök szerint a módosítás kifejezetten üdvözlendő.

Jelenleg az állam vagy az egyetem dönti el, hogy az eljárást tanítják-e a diákoknak vagy sem. Most viszont a német szövetségi kormány azt tervezi, hogy az abortusz az orvosi tanulmányok kötelező részévé válik.

„Elutasítom az abortusz általános felvételét az orvosi oktatásba és képzésbe. Már csak azért is, mert ez a követelés tisztán ideológiai, nem pedig szakmai ” – jelentette ki Stephan Pilsinger egészségügyi szakértő és orvos. Pilsinger szerint az abortuszok elvégzése a nőgyógyászat területén a leendő orvosoknak csak egy elenyésző töredékét érinti. Akik erre akarnak szakosodni, azok ezt önkéntesen megtehetik későbbi orvosi pályafutásuk során.

A tény azonban az, hogy az abortuszokat végző orvosok száma folyamatosan csökken, azonban egyre több nő választja az abortuszt.

Vannak olyan intézmények, ahol nem is szerepel a tantervben. Egyes helyeken viszont, például a berlini Charité-n a hallgatók és az abortuszokat végző tapasztalt orvosok papayán gyakorolják, hogyan kell helyesen abortuszt végezni. A trópusi gyümölcs alakja ugyanis hasonlít a női méhre és a magokat ki lehet szívni belőle. Ez hasonlít az instrumentális abortuszhoz, amely során a méhből kiszívják az embriót és a méhnyálkahártyát. Ebben – többek között – az Orvostanhallgatók a Választásért Egyesület is részt vesz – írja a bild.de.

„Az abortusznak azonban az elméleti és gyakorlati képzés normális részévé kell válnia, hasonlóan más orvosi beavatkozásokhoz” – jelentette ki Heidi Reichinnek, a Baloldali Párt nőpolitikai szóvivője.

„Az abortusz egy olyan beavatkozás, amelyet különböző okokból végeznek. Például akkor is, ha a terhes nő orvosi szempontból veszélyeztetett vagy nemi erőszakot követően. Szinte abszurd lenne ezt ideológiai alapon elutasítani” – támogatja a módosítást Tina Rudolph orvos, Bundestag-képviselő. – Éppen ezért szerinte a leendő orvosoknak fel kell készülniük erre.

Az abortuszt eddig csak az alacsony jövedelmű nők számára fedezte az egészségbiztosítás. Ez a módszertől (gyógyszeres vagy műtéti) függően 350-600 euróba (135 000-232 000 forintba) kerül. Ez is változhat, ugyanis a tervek szerint az abortusz minden nő számára ingyenessé válhatna. Előbb azonban meg kell várni a reproduktív önrendelkezési és reprodukciós orvostudományi bizottság véleményét. A bizottság azt is vizsgálja, hogy az abortuszt a büntető törvénykönyvön kívül lehetne-e szabályozni.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés