A szaftos csirke sokak kedvenc húsa. Már a vasárnapi rántott csirke krumplipürével gondolatától is összefut sokak szájában a nyál. De nem minden egészséges, ami csirke. A szárnyas egyes részeit jobb, ha a főzés során eltávolítod, és soha nem eszed meg, ha nem akarsz esetleges mérgezést kapni.
Ha figyelsz az alakodra, a csirke legártalmasabb része a bőr. Ez a rész szinte 100%-ban zsírból áll. A bőrnek azonban van egy előnye is – lédúsabbá és ízletesebbé teszi a húst, mivel természetes ízfokozó. Ezért eltávolítása után erősen sózzuk és olajozzuk a csirkét, hogy ízletesebbé tegyük, az előnyök kiegyenlítődnek.
Gyakori válasz arra a kérdésre, hogy a csirke melyik részét nem szabad megenni, a tüdő. Rengeteg baktérium és parazita halmozódik fel bennük. Még hőkezelés után is veszélyes maradhat.
A csirkefej és –far rész fogyasztását sem lehet ajánlani. Ezek olyan toxinokat tartalmaznak, amelyek károsíthatják az egészséget – írja az Unian.
A csirke általában egészséges és tápláló ételnek számít. A csirke akkor a legmérgezőbb, ha nyers, mivel a baktériumok nagyon gyorsan elszaporodnak benne. Bármelyik húst is főzzük meg, semmiképp ne együk meg, ha a csirke belülről nincs kész. A főzés, sütés során mindenképpen ellenőrizze a legvastagabb résznél.
Még egy tanács: főzés előtt ne mossuk meg a csirkét a csap alatt. Így ugyanis valójában nem mossuk le a baktériumokat, viszont a csapvízből újakat juttatunk a húsra.