ACNEWS

Megalázó évnyitó: betiltotta Ukrajna a magyar zászlót és himnuszt

Fotó: MTI
Fotó: MTI
Munkácson a II. Rákóczi Ferenc Középiskolából száműzték a magyar himnuszt és zászlót, a nemzeti színeket.
Hirdetés
Ad image

Az ukrajnai magyarok lakta városka tanévnyitó ünnepségén nem engedték lejátszani a magyar himnuszt, száműzték a magyar zászlót. És az igazgatói köszöntő is csak ukránul hangozhatott el – számolt be az iskola közösségi oldala. A diákok és tanárok válaszul békésen, csendesen, de határozottan tiltakoztak a helyzet ellen. Ígérték, hogy kitartanak, bármilyen nehéz is most a sorsuk.

Az ungvári városi tévé arról számolt be, hogy a városi tanács egy magyarul nem beszélő óvodavezetőt ültetett az iskola igazgatói székébe. Se ő, se az új helyettese nem beszél magyarul – írta a Blikk. A külgazdasági és külügyminisztérium szóvivője, Paczolay Máté januárban nyilatkozott a magyar kisebbséget sújtó jogsértés, a nemzeti jelképek használatának betiltása kapcsán. Szerinte ez a jogsértés szembemegy a kétoldalú megállapodásokkal, a Velencei Bizottság, valamint a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Chartájának intézkedéseivel.

Így fogalmazott: „Magyarország csak abban az esetben támogatja az Ukrajna EU-csatlakozásokkal kapcsolatos tárgyalások megkezdését, ha az ukránok visszaadják a kárpátaljai magyarságnak az anyanyelvi oktatáshoz fűződő összes korábbi jogát.”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés