ACNEWS

Megáradt a Rába, akadt, akit hajóval mentettek az otthonából

Szentgotthárdnál volt, akit hajóval mentettek ki a vízzel körbezárt hátából. Fotó: BMOKF
Szentgotthárdnál volt, akit hajóval mentettek ki a vízzel körbezárt hátából. Fotó: BMOKF
Több őrségi bekötőutat le kellett zárni a térségben a Rába áradása miatt, homokzsákkal védik a lakóházakat.
Hirdetés
Ad image

Szentgotthárdon a megáradt Rába hétvégi házakat vett körbe, itt egy lakót a tűzoltók kishajó segítségével vittek ki a szárazföldre. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleménye szerint Vas vármegyében Jákon, Szakonyfaluban és Szentgotthárdon homokzsákokkal kellett védekezni a villámárvizek ellen. Körmenden és Szentgotthárdon összesen több mint kétezer homokzsákot használtak a házak megvédéséhez. Az OKF beszámolója szerint a Rába áradása miatt több őrségi bekötőutat is le kellett zárni, a térségben közlekedőket arra kérik, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak.

Lakóházakat veszélyeztetett a Rába áradása a Vas vármegyei Csákánydoroszlón is. A Dózsaligetben hat, árterületen épült lakóházat veszélyeztet az elmúlt napok intenzív esőzései miatt megáradt folyó. Az itt élőknek el kellett hagyniuk otthonaikat. Gasztonyban a belvíz vett körbe öt ingatlant, amelyet homokzsákokkal védenek – közölte a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szombaton.

Eközben a Nyugat-dunántúli Vízügy Igazgatóság közleménye szerint árvíz miatt teljes szélességében lezárták a Kemenestaródfa–Vasalja, Pinkamindszent–Moschendorf (Ausztria), Pinkaminszent–Srem (Ausztria), Rátót–Rábagyarmat, Vasszentmihály–Csörötnek, Szakonyfalu bekötőutat. Hasonló a helyzet a Magyarszombatfa–Csákánydoroszló, Csákánydoroszló–Nádas közötti alsórendű utakkal, valamint a Felsőmarác bekötőuttal.

Magyarnádalján a Csencsi-patak vízszintjének növekedése miatt a közeli házak kerültek veszélybe, Szentgotthárdon pedig több lakóingatlan pincéjében helyenként 40 centiméter magasan állt az esővíz, amit kiszivattyúztak – írta az Index.

„Életem eddigi 54 éve alatt ekkora vihart még nem láttam. Kerület szerte kidőlt fák, elárasztott pincék, áram sok helyen nincs. Kitartást ennek a borzalomnak a megszüntetéséhez!” – írta egy kommentelő az OKF Facebook oldalán.

„Nálunk a panelba ugyan nem tört be a víz, de a lift elektronikáját a villámcsapás tönkretette.”Nálunk a panelba ugyan nem tört be a víz, de a lift elektronikáját a villámcsapás tönkretette (hasonlóképp a szomszéd házba is)” – tette hozzá egy másik posztoló.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés