ACNEWS

Könyörtelenek repülőgépe: ők haltak együtt Prigozsinnal

Fotó: Képernyőkép
Fotó: Képernyőkép
Hat Wagner-zsoldos utazott a Szentpétervárra tartó magángépen Jevgenyij Prigozsinnal. Köztük két befolyásos katona, akik Prigozsinnal együtt vezették a zsoldosszervezetet.
Hirdetés
Ad image

A hat utas Prigozsin szövetségese volt. Kik azok az emberek, akik a Wagner-főnökkel együtt vesztették életüket? Az AcNews bemutata az utasokat.

Dimitrij Utkin

Prigozsin mellett az 53 éves Dimitri Utkin (†53) a legismertebb név a halállistán. Az ex-hírszerző a Wagner egyik alapítója volt. A zsoldosszervezet Utkinnak köszönheti a nevét: Az ok: Utkin imádta Adolf Hitlert. Mivel a diktátor szerette Richard Wagner zeneszerző zenéjét, Utkin az ő nevét választotta. A testén lévő tetoválások is jelezték a Harmadik Birodalom iránti vonzalmát: a Waffen-SS jelvényeit viselte gallérfoltként, a mellkasán pedig egy birodalmi sast horogkereszttel.

Utkin egy bel-ukrajnai iparvárosban nőtt fel. Az orosz szülei – mindketten akadémikusok – elváltak, amikor még kisgyermek volt.

Mielőtt saját vállalkozásba kezdett volna, Utkin az orosz hadseregben futott be fényes karriert: 2013-ig egy különleges egységben szolgált, majd részt vett a lázadó csoportok visszaverésében és Bassár el-Aszad hatalmon tartásában a szíriai orosz beavatkozás során. 2016-ban megkapta az orosz Vitézségi Rendet.

A Wagner-csoportban Utkin nagyágyú volt. Ő vezette például a Moszkvába tartó menetet, míg Prigozsin Rosztov-on-Donban maradt.

Valerij Csekalov

Valerij Csekalov Prigozsin közeli bizalmasa és biztonsági főnöke volt. A 2000-es évek óta dolgozott a zsoldosfőnöknek. Kezdetben Prigozsin vendéglátóipari cégénél, a Konkordnál dolgozott menedzserként. Amikor a vállalat szerződést nyert az orosz iskolák étkeztetésének biztosítására, Csekalov lett a projekt vezetője.

Ennek eredményeként a Konkord szerződést kötött az orosz hadsereggel is. Az élelmezési céget azzal bízták meg, hogy szállítson ételt az orosz egységeknek. Csekalov ezt a projektet is gondozta. Emellett vezető szerepet töltött be az orosz Evro Polis vállalatban. A cég jövedelmező olajüzleteket bonyolított le a szíriai kormánnyal. Végül Prigozsin minden „civil” projektjének a vezetője lett. Csekalov ellen amerikai szankciókat vezettek be.

Jevgenyij Makarjan

Jevgenyij Makarjan 2016 márciusa óta volt a Wagner-csoport tagja. Harci neve: Makar. Előtte kerületi rendőrtiszt volt Oroszországban. Állítólag 2017 januárjában Szíriában harcolt. Orosz katonai bloggerek szerint Prigozsin egyik testőre volt. Fent van a neve az „Ukrajna ellenségei” listán.

Alekszandr Totmin

Alexander Totmin wagneri zsoldos volt. Harci neve: Halál. Állítólag Prigozsin egyik testőre volt. Szintén „Ukrajna ellenségeként” tartották számon, Totmin Szudánban is harcolt. Instagram-profilján bepillantást engedett magánéletébe – síelve vagy drága autók előtt pózolva.

Szergej Propusztyin

Szergej Propusztyin – harci neve: Kedr – katonaként harcolt a második csecsen háborúban. 2015 márciusában csatlakozott a Wagnerhez. Ott a második felderítő és rohamosztag tagja lett. Ez az egység biztosította Prigozsin személyes testőrségét.

Nyikolaj Matyusev

Ez a név is szerepel az utaslistán. A dossziéközpont szerint azonban a Wagner adatbázisában nincs ilyen nevű személy. Található azonban egy Nyikolai Matsujevics nevű zsoldos. Ő 2017 januárja óta szolgálta a Wagnert, és Szíriában is bevetésre került.

(via)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés