ACNEWS

Megdöbbentő, mire tanítják itthon a vendégmunkásokat

Hódosi Zoltán programja mankóul szolgál a vendégmunkásoknak Fotó: Facebook
Hódosi Zoltán programja mankóul szolgál a vendégmunkásoknak Fotó: Facebook
Az Irakban élő Hódosi Zoltán a világ távoli országából hozzánk érkező munkásokat tanítja - többek között - késsel. villával enni.
Hirdetés
Ad image

Rendhagyó programmal könnyíti meg Hódosi Zoltán közel-keleti biztonsági szakértő a harmadik világból hazánkba költöző vendégmunkások beilleszkedését. A férfi korábban Afganisztánban, a holland nagykövetség biztonsági cégének vezetőjeként vált ismertté. Miközben évek óta Irakban, az EU tanácsadói missziójában dolgozik biztonsági tanácsadóként, elvégezte Izraelben a Nemzetközi Személyvédelmi Akadémiát (ISA). Az AcNews éppen a bagdadi gépe indulása előtt érte utol.

„Amikor 18 és fél éve Irakba kerültem, minimális ismereteim voltak az országról. Az évek során több nagy cégnek is dolgoztam, és észrevettem, hogy a más országokból érkező emberek szintén hiányolják az alapvető információkat – mesélte az AcNews-nak Hódosi Zoltán. – Figyelembe véve, hogy a nemzetközi piacon nincs olyan tudás, ami felkészíti a külföldi munkavállalót a jogaira, a történelmi, kulturális tudnivalókra, megalkottam egy hiánypótló programot. Ami segít az érkezőknek a könnyebb beilleszkedésben.”

„A rendszer lényege, hogy a munkavállaló még a saját országában, Magyarországra utazása előtt megkapja a tananyagot, majd harminc nap áll a rendelkezésére a tanfolyam elvégzéséhez. A sikeres teljesítést követően kap egy tanúsítványt, melyet továbbíthat a HR menedzsernek, így dokumentálva az integrációs segítő tanfolyam elvégzését.”

A közel-keleti biztonsági szakértő úgy véli, a harmadik országból érkezők integrálása az előttünk álló évek egyik nagy kihívása. Már csak azért is, mert évente több tízezer vendégmunkás érkezik Magyarországra. A HZ Academy program tananyaga megkönnyíti és meggyorsítja az új munkavállalók fogadását és beilleszkedését. Továbbá segít elkerülni a diszkriminációt és támogatja a kulturális megértést. Hódosi Zoltán néhány gyakorlatiasabb példát is mondott: Magyarországon a kés, a villa és a kanál használatát az étkezés etikett szabályozza. Míg a Közel-Keleten, a kés a darabolásra és az ételek szedésére szolgál, a villa nincs is jelen a kultúrájukban. Tehát ők az ételt gyakran kézzel fogyasztják.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!