ACNEWS

Megdöbbentő változás: fizetős lesz a párizsi olimpia

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Ez még sohasem fordult elő. Az aranyérmesek most már nem csak hazájukban, hanem a szövetségtől is pénzt kapnak az aranyéremért.
Hirdetés
Ad image

Az Nemzetközi Atlétikai Szövetség 128 éves olimpiai hagyományt tört meg. A Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal való lehetséges összeütközés útjára lépett azzal, hogy bejelentette, hogy az első olyan sportág lesz, amely pénzt ad a sportolóknak a játékokon szerzett aranyéremért.

Az idén nyáron Párizsban kezdődően a 48 versenyszámban aranyérmet nyerő atléták 50 000 dollárt (kb. 18 millió forintot) is kapnak. Az atlétikai világszervezet azt is megígérte, hogy a 2028-as Los Angeles-i játékokon a pénzdíjakat az ezüst- és bronzérmesekre is kiterjesztik.

A döntés különösen szembetűnő annak fényében, hogy még soha nem osztottak pénzt az olimpiai részvételért vagy éremszerzésért. Azzal érvelve, hogy a játékokon való részvétel elég jutalom – írja a Guardian.

„Az olimpiai aranyérmeseknek járó pénzdíj bevezetése sorsfordító pillanat az atlétikai világszövetség és az atlétika egésze számára” – mondta Sebastian Coe, az atlétikai világszervezet elnöke.

„Bár lehetetlen piaci értéket adni egy olimpiai érem megszerzésének, vagy annak az elkötelezettségnek és összpontosításnak, amely ahhoz szükséges, hogy egyáltalán képviselni tudjuk az országunkat egy olimpián, úgy gondolom, fontos, hogy valahol elkezdjük, és biztosítsuk, hogy az atlétáink által az olimpiai játékokon megtermelt bevételek egy része közvetlenül visszajusson azokhoz, akik a játékokat globális látványossággá teszik”- tette hozzá.

Coe elmondta, hogy nem egyeztetett Thomas Bach-al, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével a döntésről. „De remélem, hogy üdvözölnék. A világ megváltozott, és nagyon fontos, hogy ahol csak lehet, pénzt adjunk a sportolóknak ” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy a sportolók kifizetése nem ellentétes-e az olimpiai szellemiséggel, Coe hozzátette: „Nem hiszem, hogy ez nem. Ha azt gondolnám, hogy a sportolók csak az anyagiakért versenyeznek, talán másképp vélekednék. De a világ megváltozott, és ez csak annak elismerése, hogy mind a 48 sportágunkban hozzájárulhatunk a versenyzéshez. És ahogy sportágként fejlődünk, úgy szeretném növelni ezt a kasszát.”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés