ACNEWS

Megdőlt a napi 10 ezer lépés mítosza

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Hirdetés
Ad image

Egy új tanulmány szerint nem kell kétségbeesetten számolgatni a lépéseinket.

A jelenlegi ajánlások szerint az amerikaiaknak legalább 150 perc mérsékelt intenzitású testmozgást kellene végezniük egy hét alatt, ami azt jelenti, hogy a hét legtöbb napján edzeniük kell. Sajnos az élet, a kapcsolatok, a munka és minden más, ami rendszeresen történik, útjában állhat ennek a célnak.

Most egy új tanulmány szerint nem kell stresszelni azon, ha csak a hét néhány napján tudunk beiktatni egy jó kis fitneszedzést – konkrétan heti egyszer vagy kétszer 8000 lépés megtétele is elegendő lehet.

A JAMA-ban megjelent tanulmány 3101 felnőtt adatait értékelte, akik részt vettek a National Health and Nutrition Examination Surveys 2005-2006-os felmérésében, és egy héten keresztül gyorsulásmérő készüléket viseltek, amely nyomon követte a lépésszámukat – ezt utóbb a halálozási adatokkal is összemérték 2019 végéig.

A kutatók megállapították, hogy azok, akik napi egyszer vagy kétszer 8000 vagy annál több lépést tettek meg, közel ugyanolyan szív- és érrendszeri előnyökkel és alacsonyabb halálozási aránnyal bírtak, mint azok, akik minden nap megtették ugyanezt a távolságot.

„Azok a résztvevők, akik csak egy vagy két napon tettek 8000 vagy annál több lépést a hét folyamán, szintén lényegesen alacsonyabb össz- és szív- és érrendszeri halálozási kockázatot mutattak” – írták a kutatók.

Konkrétan a kutatók felfedezték, hogy azoknak, akik legalább 8000 lépést tettek meg egy-két nap alatt, 15%-kal volt alacsonyabb a halálozási kockázatuk a következő 10 évben. Míg azoknak, akik a hét három-hét napján 8000 vagy annál több lépést tettek meg, 16,5%-kal volt alacsonyabb a kockázatuk azokhoz képest, akik naponta nagyon keveset léptek.

A tanulmány eredményei azt sugallják, hogy a rendszeres testmozgással nehézségekbe ütköző felnőttek számára az ajánlott napi lépéseknek csak a hét néhány napján történő elérése jelentős egészségügyi előnyökkel járhat.

Miért lehet hasznos a heti néhány napos testmozgás?

Dr. Heffron szerint a fizikai aktivitásnak számos előnye van a szív és az általános egészség szempontjából. Többek között arra serkenti a test, a szív és az izmok sejtjeit, hogy olyan enzimeket és vegyületeket termeljenek, amelyek támogatják a szervezet különböző folyamatait, javítja az inzulinérzékenységet, elősegíti a jó vérnyomást, és segít megtartani az egészséges testsúlyt

A fizikai aktivitás jót tesz a csontoknak, az agynak, az immunrendszernek, a stressz-szintnek és az alvásnak is – írja a szakértői vélemények alapján a Woman’s Day.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés