ACNEWS

2024. September 19.   |   Vilhelmina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Megérkezett az árvíz, 16 családot kitelepítenek Leányfalun

Fotó: hírado.hu
Fotó: hírado.hu
Leányfalun a több mint egy tucat ház lakója árterületen él, se isten, se ember nem tudja megóvni őket a katasztrófától.
Hirdetés
Ad image

Megérkezett az árvíz, 16 családot kell kitelepíteni Leányfalun, ugyanis ártérben épült a házuk, amit biztosan elönt az árhullám. Adorján András Leányfalu polgármestere elmondta a hirado.hu-nak, hogy a településen 16 ház lakói kénytelenek lesznek elhagyni otthonaikat. Ugyanis ezek az ingatlanok árterületen helyezkednek el. És az előrejelzések szerint a vízszint 1,5–2 méter közötti magasságban önti el ezeket a területeket. Az érintett lakókat már tájékoztatták a szükséges kitelepítésről, a közeli út is víz alá kerül majd. Ráadásul az áramszolgáltatást is le kell kapcsolni az érintett területen. Bár az önkormányzat sportcsarnokot és faluházat biztosít azoknak, akiknek szükségük van rá, a polgármester szerint a lakók többsége megoldja a saját elhelyezését.

„A 2013-as árvíz tapasztalatait felhasználva most is mindent megteszünk, de vannak olyan házak, amelyeket nem lehet megmenteni” – tette hozzá a polgármester. Az érintett ingatlanok tulajdonosait arra kérik, hogy fogadják el a védekezés korlátait, mivel néhány helyen a víz ereje túl nagy ahhoz, hogy emberi beavatkozással meg lehessen menteni az épületeket.

Leányfalu összefogással és előkészületekkel próbálja minimalizálni a károkat. A polgármester beszámolt arról, hogy a helyiek már több ezer homokzsákot töltöttek meg, amelyeket a legkritikusabb pontokon helyeztek el. Az árvíz elleni védekezés központi helyszíne a 11-es út, amely a hullámtér határán található. Itt több mélypont van, amelyeken a víz betörhet, ezért ezek védelme kiemelt prioritás. „A 11-es út járhatóságának megőrzése elengedhetetlen a település számára” – hangsúlyozta Adorján András.

A település másik kritikus pontja a Kemping utca, ahol mintegy 200 méteres gát épül a házak védelmére. Itt minden évben sikerült megvédeni az ingatlanokat, és a polgármester reméli, hogy most is így lesz, bár a pontos gátmagasságot csak akkor tudják meghatározni, amikor a vízszint további adatai rendelkezésre állnak.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés