ACNEWS

Meghalni Oroszországért jövedelmezőbb, mint élni

Pixabay
Pixabay
Az orosz családok viszonylag "könnyen" feljebb léphetnek a társadalmi ranglétrán, mert a katonák elég sok pénzt keresnek. Feltéve, ha kockára teszik az életüket az ukrajnai háborúban.
Hirdetés
Ad image

Vörös fonalként húzódik végig az orosz történelmen az önfeláldozás. Az orosz ortodox egyház is ezt hirdeti újra és újra. A többnyire patriarchális családokban is ez a bevett gyakorlat, ahol az idősebb generációk áldozatvállalás-kényszere a családért egyfajta „szükségszerűséggel” párosul. Ez azonban gyakran megőrjíti a fiatalabbakat, akik inkább a szabadságot szeretik.

Vlagyimir Putyin orosz elnök ki is használja ezt, és cinikus üzletet csinál belőle, amit Vlagyiszlav Inozemcev orosz közgazdász „Putyin halálgazdasága” néven illetett. Mert meghalni Oroszországban jelenleg gyakran jövedelmezőbb, mint élni. És elég sokan vannak, akik önként adják életüket azért, hogy a hozzájuk közel állóknak „jobb” életet tegyenek lehetővé.

Néhány napja a Kreml vezetője aláírta azt a rendeletet, amely az orosz katonáknak életbiztosítást ad. Az Ukrajnában elesett vagy eleső harcosok családjai a jövőben mintegy 30 ezer eurónak megfelelő összeget kapnak – írja az n-tv német hírportál. Ez elképzelhetetlen összeg, különösen a szegényebb régiókban, például a távol-keleti Jakutföldről vagy a mongóliai határon fekvő Burjátföldről érkezők számára. Ott ugyanis az átlagfizetés szűkös, havi 400 eurónyi.

Inozemcev elmondta: ha valaki bevonul a hadseregbe, már 600 000 rubelt (6000 eurót) kap. Ha aztán fél évig harcol, akkor kap még félmillió rubelt (5000 eurót). Ehhez jön még egy legalább 2000 eurós havi fizetés. Az oroszoknak ez sokkal több pénz, mint az európaiaknak. Az orosz Burját Köztársaság fővárosában például 50 000 euró körül már lehet venni egy szép lakást.

„Azok az emberek, akiknek pénzre van szükségük, szívesen mennek háborúba. Rengeteg pénz áramlik a szegényebb régiókba, és új házak és jól fizető munkahelyek létesülnek.” – állítja Inozemcev.

Ugyanakkor Putyin számára ez azért is jó stratégia, mert a háborút továbbra is távol tartja a moszkvai és szentpétervári gazdag lakosságtól. E két metropolisz polgárai ugyanis sokkal elkényeztetebbek, és időről időre „lázadhatnak” is. Ezért egyelőre Oroszország „kevésbé fontos” régióinak fiataljai kerülnek a húsdarálóba.

Ha egy katona meghal az ukrajnai háborúban, a már említett „életbiztosításon” kívül a védelmi minisztériumtól a család 4,7 millió rubel, azaz mintegy 47 ezer euró összegű kifizetést is kap. És a regionális hatóságok is beszállnak – mégpedig egymillió rubellel (kb. 10 000 euró).

Az elesett katona hozzátartozói tehát kaszálnak. Ha hat hónapig szolgált a háborúban, akkor az összes kifizetés mintegy 14,8 millió rubelt tesz ki, ami körülbelül 148 000 euró vagy három lakás ára.

Inozemcev szerint az egész orosz hadsereg ma már zsoldos hadsereg. „Senki sem a hazáért vagy Putyinért harcol, mindenki a pénzért harcol.”

(via)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés