ACNEWS

Meghalt 9 beteg, 132 fővel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 9 többségében idős, krónikus beteg, és újabb 132 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a hétvégi összesített adatokat a koronavirus.gov.hu hétfőn, kiemelve: eddig 5 468 205 embert oltottak be Magyarországon, közülük 4 842 148-an már a második adag vakcinát is megkapták.

Hirdetés
Ad image

Meghalt 9 többségében idős, krónikus beteg, és újabb 132 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a hétvégi összesített adatokat a koronavirus.gov.hu hétfőn, kiemelve: eddig 5 468 205 embert oltottak be Magyarországon, közülük 4 842 148-an már a második adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 808 042-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 29 989-re, a gyógyultaké 738 391-re emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 39 662. Kórházban 157 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 2614-en vannak, a mintavételek száma 6 116 542-re nőtt.

Kiemelték, hogy az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően sikerült „letörni” a járvány harmadik hullámát.

Emlékeztettek arra, hogy az újraindítás következő fokozata 5,5 millió beoltottnál lép életbe.

Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Jelezték, az ország felajánlja a szomszédos államoknak, hogy júliustól a közös határok mentén élők is felvehetik a koronavírus elleni védőoltást Magyarországon. Ezzel Magyarország tovább növeli a járvány elleni védettségét, és a lakosság, valamint a külhoni magyarok védelme érdekében kiterjeszti a védettek körét közvetlenül a határok mentén élőkre is, függetlenül attól, hogy magyar vagy nem magyar állampolgárok – hangsúlyozták.

Az érvényes regisztrációval rendelkezők automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra, és már az érvényesen regisztrált Magyarországon élő külföldiek és külhoni magyar állampolgárok is foglalhatnak időpontot a nekik legkedvezőbb kórházi oltópontra és az elérhető vakcinákra.

Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer-, Sinopharm- és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható, egyes oltópontokon Janssen- és Moderna-oltás is elérhető.

A kormányzati honlap felhívta a figyelmet arra is, hogy az oltást igazoló alkalmazás, amely kiváltja a védettségi igazolványt, mobiltelefonra ingyenesen letölthető.

Emlékeztettek arra, hogy a kormány felállította a közösségi élet újraindításáért, illetve a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzset, és nemzeti konzultációban is kikéri a magyar emberek véleményét a gazdaság újraindításával kapcsolatban.

A közösségi élet újraindításáért és a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzsek javaslatára a kormány újabb járványügyi korlátozások feloldásáról döntött, így az 5,5 millió beoltott elérését követően megszűnik a kötelező maszkhasználat, és védettségi igazolvány nélkül is lehet szállodákba, éttermekbe, fürdőkbe, strandokra menni.

A védettségi igazolvány használata ugyanakkor fennmarad a tömegrendezvények esetén, mint a sportrendezvények, koncertek, fesztiválok és az éjszakai zenés szórakozóhelyek, hiszen a vírus még itt van.

A kormány továbbá egy a járvány utáni életről szóló nemzeti konzultációban is kikéri a magyar emberek véleményét, olyan kérdéseket érintve, mint a gazdaság újraindítása és megerősítése, a munkahelyek védelme, a családok támogatása – írták.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (144 137) és Pest megyében (112 062) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (46 646), Győr-Moson-Sopron (44 441) és Hajdú-Bihar megye (42 617). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (17 769). (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés