ACNEWS

Meghalt a rock királynője, Tina Turner

Fotó: képernyőkép
Fotó: képernyőkép
83 éves korában elhunyt Tina Turner. Több mint 180 millió eladott lemezével a világ egyik legsikeresebb énekesnője.
Hirdetés
Ad image

Turner szegény körülményekből és az első, bántalmazással jellemezhető házasságból minden idők egyik legsikeresebb előadóművészévé, a „Rock ‘n’ Roll királynőjévé” emelkedett.

Tina Turner eseménydús életet tudhat maga mögött. Anna Mae Bullock néven született Tennessee-ben baptista diakónusként, és a templomi kórusban kezdett énekelni.

Amikor szülei elváltak, Anna Mae a nagymamájához került. Végül édesanyjához költözött St. Louisba. 1958-ban ott találkozott Ike Turnerrel és bandájával, és a háttérénekesük lett. Ike hamar felismerte tehetségét – és a zenekar hamarosan Anna Mae-vel sikeresebb lett. Az olyan slágerek, mint a „River Deep – Mountain High”, a „Proud Mary” és a „Nutbush City Limits” sok országban felkerültek a slágerlistákra.

Ike adta Anna Mae-nek a Tina művésznevet, egymásba szerettek, majd összeházasodtak. A zenekar sokáig nagyon sikeres volt, de a kapcsolatukat problémák terhelték, köztük a családon belüli erőszak. Ike verte és zaklatta. 37 évesen Tina elmenekült, és 1978-ban elvált.

45 évesen tett szert világhírre.

Kitartóan dolgozott, énekelt Rod Stewarttal, Tom Jonesszal és David Bowie-val, akikkel szoros barátságot kötött. 45 éves lett, mire reflektorfényben tündökölt: a „Private Dancer” albuma volt az áttörése 1984-ben.

Ettől kezdve a világ minden részén stadionokat és zenei színpadokat töltött meg. Turnék, albumok és koncertek következtek. A „Rock ‘n’ Roll királynője” milliós közönséget hozott eksztázisba erőteljes, füstös hangjával, merész jelmezeivel, szexi táncrendjével és áradozó energiájával.

A 2009-es búcsúturné után 70 évesen visszavonult. Több évtizedes kemény munka után kötelezettségek nélkül élvezte az életet. Svájci állampolgárként ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt – mondjuk azért, hogy az élettörténetéről szóló könyvét vagy egy musicalt reklámozzon.

2001-ben bekerült a Rock And Roll Hírességek Csarnokába. 2013-ban agyvérzést kapott, 2016-ban pedig vastagbélrákot diagnosztizáltak nála. 2017-ben súlyos vesekárosodást szenvedett.

Tina Turnernek két biológiai fia volt – ők 59 és 62 évesen meghaltak. Két örökbefogadott gyermeke van. A nála 16 évvel fiatalabb német párjával, Erwin Bach-al az 1990-es évek óta a svájci Zürichi-tó partján élt.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés