ACNEWS

Meghalt a világ leggyorsabban öregedő embere

Sammy Basso / Fotó: képernyőkép-blesk montázs
Sammy Basso / Fotó: képernyőkép-blesk montázs
Meghalt Sammy Basso, aki a leghosszabb ideig élt a Hutchinson-Gilford-szindróma (HGPS) néven is ismert ritka genetikai betegségben, a progériában. 28 éves volt.
Hirdetés
Ad image

A betegség miatt az emberek gyorsan öregszenek, idősebbnek tűnnek, mint amilyenek valójában, és kezelés nélkül átlagosan csak 13,5 évet élnek. Az olasz Progeria Egyesület vasárnap számolt be a hírről a Reuters szerint.

Basso 1995-ben született az észak-olaszországi Veneto régió Schio városában. Kétéves korában diagnosztizálták nála a betegséget. Szüleivel 2005-ben megalapította az Olasz Progeria Egyesületet.

Basso a National Geographic dokumentumfilmje, a Sammy’s Journey (Sammy utazása) révén vált híressé. A film azt meséli el, hogyan utazott végig a 66-os úton az Egyesült Államokban, Chicagótól Los Angelesig, szüleivel és egyik legjobb barátjával, Riccardóval.

A klasszikus progériának világszerte mindössze 130 esetét ismerték el. Ezek közül négy Olaszországban található. Az olasz egyesület becslései szerint azonban akár 350 eset is lehet, mivel ezeket az eseteket nehéz nyomon követni, különösen a fejlődő országokban.

A progéria idő előtti és felgyorsult öregkori megjelenést és az időskor tipikus betegségeit okozza, ami megrövidült életkilátásokkal jár. Nem egyetlen betegségről, hanem szindrómák csoportjáról van szó. A betegek tipikus megjelenése – alacsony termet, madárszerű arc dülledt szemekkel, elsorvadt bőr és vékony végtagok kiemelkedő ízületekkel.

(via)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés