ACNEWS

Meghalt a világhírű író – 12 könyve kapható ma is itthon

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Paul Auster kedden halt meg rákban.
Hirdetés
Ad image

Paul Auster író , aki olyan alkotásairól híres, mint a „New York-trilógia”, kedden 77 éves korában elhunyt a rák okozta szövődmények miatt. Körülbelül két éve kapta meg a diagnózist.

Alkotói folyamata lassú, de egyenletes volt. Először kézzel írt piszkozatokat, majd a kész kéziratokat írógépen. „Naponta egy oldal” – árulta el egyszer. „Kettőt, ha szerencsém van. De ha kitartasz, az oldalak kezdenek sokasodni.” Auster gazdag örökséget hagy maga után: regényeket, költészetet, esszéket, dalokat és forgatókönyveket. Ezek közé tartozik számos bestsellere, mint például a „New York-trilógia” és az „Az illúziók könyve”, amelyek tartós hatással voltak az irodalom világára.

Az író több mint két évig szenvedett tüdőrákban. A 77 éves férfi rákdiagnózisa után több kezelésen is átesett, ahogy azt tavaly a Guardiannek elmondta, amikor legújabb könyve, a Baumgartner megjelent. „Úgy érzem, az egészségem annyira bizonytalan, hogy talán ez lesz az utolsó, amit valaha írok.”

Most, 77 évesen a szerző elvesztette a rákkal vívott harcát. Kedden halt meg otthonában, Brooklynban, New York államban.

Könyveit több tucat nyelvre lefordították, és Európában még hazájánál is népszerűbb volt. Auster egyszer azt mondta, hogy „megszállottja” az írásnak. „Számomra az írás nem szabad akarat, hanem a túlélés kérdése.” Ugyanakkor az írás is állandó küzdelem volt a számára. „Ez a legnehezebb dolog, amit el tudok képzelni.”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés