ACNEWS

Meghalt Sólyom László volt köztársasági elnök

Sólyom László titokban a hajléktalanoknak készített ételt Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Sólyom László titokban a hajléktalanoknak készített ételt Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vasárnap, 82 éves korában elhunyt Sólyom László volt köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke, akadémikus, egyetemi tanár – tudatta a volt köztársasági elnök titkársága az MTI-vel.
Hirdetés
Ad image

Sólyom László „óriási erővel, tevékenyen és derűvel viselt hosszú betegség után” hunyt el – áll a Landi Balázs által jegyzett közleményben.

Sólyom László 1965-ben diplomázott a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, majd felsőfokú könyvtárosi oklevelet szerzett az Országos Széchényi Könyvtárban. 1966-tól 1969-ig Jénában, a Friedrich Schiller Egyetem polgári jogi intézetében dolgozott, ezt követően 1969-tól 1978-ig az MTA Állam- és Jogtudományi Intézetének tudományos munkatársa volt.

Sólyom László a nyolcvanas évek elején kezdett a személyiségi jogokkal foglalkozni; ő vezette be az adatvédelmi jog alkalmazását Magyarországon. Ezektől az évektől kezdve került tudományos érdeklődésének középpontjába az alkotmányos alapjogok kutatása, majd az alkotmánybíráskodás elméleti kérdéseinek vizsgálata.

1983-tól 1998-ig az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának Polgári Jogi Tanszékén, majd 1995-től a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi Karán egyetemi tanár.

Államfővé választásáig az Összehasonlító Magánjogi és Közjogi Tanszék, valamint a Doktori Iskola vezetője volt.

Sólyom László 1969-ben a jénai egyetemen doktorált. 1981-ben az állam- és jogtudományok akadémiai doktorává avatták. 1998-ban megkapta a Humboldt Alapítvány külföldi társadalomtudósoknak járó Humboldt-díját. 1999-ben a Kölni Egyetem díszdoktorrá választotta, ahol 1999–2000-ben vendégtanárként oktatott.

2001-től az MTA levelező tagja. Az 1980-as évek elejétől környezetvédelmi és más civil mozgalmak jogi tanácsadója, a Duna Kör résztvevője. 1988–89-ben a Nyilvánosság Klub tagja, majd ügyvivője, a Márton Áron Társaság tagja, a Független Jogász Fórum választmányának tagja. Az MDF alapító tagja. Az MDF képviseletében részt vett az Ellenzéki Kerekasztal ülésein.

1989. november 24-én az Országgyűlés alkotmánybíróvá választotta. 1990 és 1998 között bírótársai háromszor választották meg az Alkotmánybíróság elnökének.

Megalakulásától, 2000 márciusától tagja a Védegyletnek. 1998-ban a Német Szövetségi Köztársaság érdemrendjének csillaggal ékesített nagy érdemkeresztjével,1999-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjével, 2003-ban Nagy Imre Érdemrenddel tüntették ki. 2005-ben az Országgyűlés köztársasági elnökké választotta. E tisztséget 2010-ig töltötte be. Sólyom Lászlónak számos könyve és publikációja jelent meg.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés