ACNEWS

Megindultak a magyar gazdák Záhonyba, Ukrajna miatt tüntetnek

Elege lett a magyar gazdáknak aból, hogy Ukrajna szabadon behozhatja a mezőgazdasági termékeit Fotó: Magosz
Elege lett a magyar gazdáknak aból, hogy Ukrajna szabadon behozhatja a mezőgazdasági termékeit Fotó: Magosz
Forrong Európa, tiltakoznak az európai gazdák is: félnek, hogy romba döntheti a mezőgazdaságot az Ukrajnának nyitott sorompó
Hirdetés
Ad image

Az ukrán határátkelőnél tüntettek a magyar gazdák az Európai Unión kívülről érkező termékek ellen pénteken. Ezzel egyidőben az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán termékek európai behozatala ellen tiltakozó lengyel gazdák újra blokád alá vonták a lengyel–ukrán határátkelőket. És lassították a forgalmat a lengyelországi közutakon is. A tiltakozók nem engednek át a határon egyetlen teher- és személyautót sem, kivételt ha humanitárius és katonai segélyszállítmányokat. A blokád március 10-ig folytatódhat, de legalább addig fog tartani, amíg az Európai Bizottság (EB) és a lengyel kormány nem alakít ki megfelelő mechanizmusokat.

Ugyanezért tiltakoztak a magyar gazdák is Záhonyban. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint Brüsszel dolga az, hogy végre saját gazdái érdekeit védje. Ne pedig az európai vidéket próbálja tönkretenni intézkedéseivel. Követelte, hogy az Európai Unión kívülről érkező termékekre is ugyanazok a szabályok vonatkozzanak, mint amilyeneket az uniós gazdálkodóknak be kell tartaniuk. Győrffy Balázs érthetetlennek nevezte, hogy az Európai Bizottság egy évvel meghosszabbította az ukrán árukra vonatkozó könnyítéseket. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy GMO-s élelmiszereket kényszerítenek az uniós fogyasztókra. Szerinte senki ne gondolja, hogy az ukrán termékekre adott engedményekkel az ukrán kisparasztokat támogatja az EU. „Ezzel szemben viszont a brüsszeli könnyítések a jellemzően Ukrajnán kívüli nagytőkések befektetéseit védik” – idézte a vg.hu a NAK elnöke szavait.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés