ACNEWS

Megint halálos vírussal kísérleteznek Kínában

Tobzoska Fotó: Képernykép / Youtube
Tobzoska Fotó: Képernykép / Youtube
Kínai tudósok olyan mutáns covidszerű kísérleteznek, amely az "emberiesített" egerekben 100 százalékban halálos. Mire jó ez?
Hirdetés
Ad image

A pekingi tudósok – akik a kínai hadsereghez kötődnek – klónoztak egy covidszerű vírust, amely a tobzoskákban található, GX_P2V néven ismert, és egerek megfertőzésére használták.

Az egereket „humanizálták”, azaz úgy alakították át őket, hogy emberekben megtalálható fehérjét fejlesszenek ki, és a cél az volt, hogy felmérjék, hogyan reagálna a vírus az emberekben.

Minden rágcsáló, amelyet megfertőztek a kórokozóval, nyolc napon belül elpusztult, amit a kutatók „meglepően” gyorsnak neveztek.

A csapatot az is meglepte, hogy az egerek agyában és szemében magas vírusterhelést találtak – ami arra utal, hogy a vírus annak ellenére, hogy a Coviddal rokon, egyedülálló módon szaporodik és terjed a szervezetben. A felfedezés „aláhúzza a GX_P2V emberekre való átterjedésének kockázatát”.

Francois Balloux professzor, a fertőző betegségekkel foglalkozó szakértő a Twitteren (X) azt írta: „Ez egy szörnyű tanulmány, tudományosan teljesen értelmetlen. Nem látom mit lehetne tanulni abból, hogy egy furcsa, emberszerű egérfajtát erőszakkal megfertőznek egy véletlenszerű vírussal. Ellenben azt látom, hogy az ilyen dolgok hogyan fordulhatnak rosszra…’.

A vírussal megfertőzött egerek mindegyike elpusztult hét-nyolc nap alatt. A tünetek között szerepelt a szemük teljesen kifehéredése, gyors fogyás és fáradtság. A kutatók „jelentős mennyiségű” vírust találtak a rágcsálók agyában, tüdejében, orrában, szemében és légcsövében. A hatodik napra a vírusterhelés „jelentősen csökkent” a tüdőben, de az állatok agya összezsugorodott, és az agyukban „kivételesen magas” volt a vírusszint – írja a DailyMail.

Az eredmények arra utalnak, hogy a vírus a légzőrendszeren keresztül fertőz, majd az agyba vándorol – ellentétben a Coviddal, amely súlyos esetekben alsó tüdőfertőzést és tüdőgyulladást okoz. A fertőzés későbbi szakaszában bekövetkező súlyos agyi fertőzés lehet a halálozás fő oka ezeknél az egereknél – mondták a kutatók.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés