ACNEWS

Megint lebukott egy korrupt ukrán miniszter

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Lemondott a korrupcióval és földéhséggel vádolt ukrán mezőgazdasági miniszter, Mikola Szolszkij.
Hirdetés
Ad image

A kijevi parlament egy soron következő plenáris ülésén tárgyalja az ügyet – írta a parlament elnöke a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. Sajtóértesülések szerint Szolszkij állítólag részt vesz állami földek törvénytelen megszerzésében.

A Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal szerint az eredetileg ügyvéd Szolszkij milliós értékben sajátított ki állami földeket. A mezőgazdasági bizottság volt elnöke másokkal együtt 1250 földterületet szerzett meg, összesen csaknem 2500 hektárnyi területet – közölte kedden a Korrupcióellenes Hivatal.

A tájékoztatás szerint 2017 és 2021 között az észak-ukrajnai Szumi régióban egy állami tulajdonú vállalathoz tartozó földterületek kerültek új tulajdonosokhoz. Ezeket aztán a Szolszkij Mezőgazdasági Holding kapta meg használatra. A miniszter mellett a kataszteri hivatal alkalmazottait is korrupcióval gyanúsítják. A több mint 3200 hektár kisajátítására tett kísérletet megakadályozták.

A miniszter szerdán tagadott minden vádat, ugyanakkor elismerte, hogy 2017-ben és 2018-ban ügyvédként járt el egy állami vállalatok és magánszemélyek közötti földvitában. A bírósági eljárás még folyamatban van. „A magam részéről abszolút átláthatóságot garantálok az igazság kiderítésében” – írta az ügyvéd.

Szolszkijt 2019-ben a Volodimir Zelenszkij elnök által kezdeményezett előrehozott parlamenti választásokon az elnöki párt listáján keresztül választották be a Verhovna Radába, az ukrán parlamentbe. Az ügyvéd 2019-től a mezőgazdasági bizottság elnöki tisztségét töltötte be 2022 márciusában történt kinevezéséig, amikor is mezőgazdasági miniszterré nevezték ki.

(via)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés